DIZAJN PO VAŠOJ MERI: Ovo je 6 vrsta grafičkog dizajna kojima se možete baviti
Foto: Tim Edukacija

Karijere za dizajnere

DIZAJN PO VAŠOJ MERI: Ovo je 6 vrsta grafičkog dizajna kojima se možete baviti

Edukacija -

Osnovna ideja grafičkog dizajna jeste da kroz vizuelne elemente reši određeni problem sa kojim se susreću brendovi ili organizacije koje žele da svoju poruku pošalju široj javnosti. Reč je o kreativnom poslu koji zahteva širok spektar veština. Pored osnovnih sposobnosti zajedničkih svim profesionalcima, svaki pravac u dizajnu od dizajnera zahteva posebne veštine, predispozicije i afinitete. Da biste izabrali opciju najbližu vašem ličnom i profesionalnom senzibilitetu, u nastavku saznajte koja usmerenja u grafičkom dizajnu možete izabrati.

Vizuelni identitet

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Svaki brend ima vizuelni identitet koji se ogleda u mnoštvu pojavnosti. Tu su boje koje koristi, logotip, tipografija, odnosno fontovi kojima se služi u svojim vizuelnim rešenjima, kao i uopšteno atmosfera u njihovoj komunikaciji. Jednu od važnijih uloga u procesu kreiranja identiteta zauzima upravo grafički dizajner, koji na sebe preuzima obavezu da od nule kreira ličnost brenda. Bavljenje brendiranjem i identitetom smatra se jednim od najzahtevnijih, ali i najprestižnjih pravaca u poslu dizajnera.

Marketing i oglašavanje

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Put mladih dizajnera najčešće počinje u marketinškim agencijama. One su mesto najveće potrebe za kreativnim vizuelnim rešenjima koja će se naći na posterima, bilbordima ili reklamama. U oglašavanju možete steći mnogo iskustva i ovladati različitim alatima budući da je priroda posla takva da zahteva kreativnost, agilnost i snalažljivost. Iako ćete verovatno biti u zahtevnoj situaciji da radite za nekoliko klijenata istovremeno, znanje koje ćete steći u agenciji biće neprocenjivo.

Dizajn interfejsa

Edukacija
foto: Tim Edukacija

UX/UI dizajn nastaje iz web dizajna. Reč je o kreiranju korisničkog iskustva, ali i interfejsa sa kojim se korisnici susreću u aplikacijama ili softverima koje koriste. Iako su za rad u ovoj niši neophodne veštine programiranja, grafički dizajneri često zauzimaju konsultantske pozicije i pomažu timovima da dođu do vizuelno prihvatljivog prikaza ekrana i opcija koje su na raspolaganju klijentima. Dizajneri skloni tehnologiji ove vrste posao mogu naći u IT kompanijama.

Izdavački dizajn

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kao što i naziv kaže, još jedan pravac koji može probuditi vašu kreativnost jeste dizajn u izdavaštvu, odnosno kreiranje korica knjiga, časopisa ili novina koje se plasiraju javnosti. Iako taj posao može biti delom i jednoličan, jer dizajneri u ovoj niši neretko moraju takođe da rade i prelome i pripremu za štampu, izdavački dizajn daje mogućnosti za umetničke bravure. Tako postoje knjige čije korice su prava umetnička dela, zahvaljujući kreativnim veštinama dizajnera koji su ih oblikovali.

Dizajn pakovanja

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Dizajn pakovanja može da se podvede pod industrijski dizajn, a reč je o pravcu koji je sve popularniji, budući da ambalaža umnogome doprinosi prodaji proizvoda tako što im pomaže da se na policama izdvoje iz mnoštva ostalih. Od vas kao dizajnera neće se zahtevati poznavanje koncepata industrijskog dizajna, ali će biti važno da pokažete kreativnost u osmišljavanju novih ideja za pakovanje, uklapanje boja i elemenata i tome slično.

Motion grafički dizajn (dizajn pokreta)

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Sve popularnija pozicija u kompanijama širom sveta, a i kod nas jeste takozvani motion grafički dizajner. Reč je o primeni dizajnerskih veština u polju animacija s idejom da se statični dizajnirani elementi kroz medij video-zapisa pretvore u dinamične dopadljive sadržaje.

Za posao u ovoj niši biće potrebno da dodatno ovladate softverima za 3D modelovanje ili animaciju, kao što je AfterEffect.

Naučite kako da steknete dobru osnovu

Kako biste mogli da se usavršavate u bilo kojoj od oblasti grafičkog dizajna, neophodna vam je stabilna osnova od koje ćete graditi svoj dalji put. Zato ne trošite vreme i novac na kratkim kursevima koji će vam površno objasniti koncept dizajna. Uložite trud i posvetite se edukaciji na pravi način. Minimum godinu dana će vam biti potrebno da ovladate svim neophodnim veštinama, uz pomoć stručnjaka koji imaju i pedagoške veštine, a i iskustvo u poslu.

Upišite obuku za grafički dizajn i napravite ključni korak ka svojoj karijeri iz snova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track