ZA DIZAJNERE POČETNIKE: Kako da ostavite dobar utisak na prvom razgovoru za posao dizajnera
Foto: Tim Edukacija

Sedam saveta za uspeh na prvom razgovoru

ZA DIZAJNERE POČETNIKE: Kako da ostavite dobar utisak na prvom razgovoru za posao dizajnera

Edukacija -

Svaki profesionalac je u nekom trenutku bio početnik i osećao se nesigurno na razgovoru za posao. Dizajnerima početnicima intervju nekada pada čak i teže, jer je često reč o ljudima koji nisu preterano ekstrovertni.

Da biste pobedili stres, ključno je da uradite dobru pripremu. Kako biste zablistali na intervjuu, počnite od primene sledećih nekoliko saveta.

Ne budite stidljivi

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Dizajnerske zajednice su prisutne na internetu. Na Redditu, Twitteru, ponekad na LinkedInu, ali i na sajtovima kao što su Dribbble i Behance, možete pronaći veliki broj dizajnera koji znaju nešto što vi ne znate ili sami dati dragocen savet nekome ko ne zna ono što vi odlično poznajete. Povežite se sa njima.

Zaboravite na stidljivost i počnite da gradite veze koje će vam značiti u budućoj karijeri i koje vam mogu u krajnjoj instanci obezbediti preporuke i razgovore.

Ne čekajte poslove

Budite svesni da je tražnja za talentovanim dizajnerima velika. Zato ne čekajte da se otvori konkretna pozicija, već sami počnite da pretražujete kompanije u kojima biste voleli da radite i pratite na čemu trenutno rade, ko su im klijenti ili koji su njihovi aktivni projekti. Potom vežbajte tako što ćete sebi zadavati zadatke da realizujete dizajn u kreativnom pravcu koji kompanijski identitet sledi. Kada budete imali dovoljno samopouzdanja, uspostavite kontakt sa osobama zaduženim za komunikaciju kako biste pokušali da dođete do razgovora. Svaka inicijativa je bolja od čekanja.

Povežite se

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Počnite da sastavljate listu važnih blogova, medijskih kanala, dizajnerskih studija ili profesionalaca koje želite da pratite. Potrudite se da redovno proveravate njihove blogove, da se prijavite za dobijanje biltena i, uopšte, aktivno prikupljate informacije, a potom pružite ruku i povežite se sa njima.

Uključite se u diskusije koje pokreću i pokažite da ste zainteresovani za njihov rad. To će pomoći i zajednici, a i regruterima da vas prepoznaju i zapamte.

Učite

Nikada ne prestajte da učite. Imajte u vidu da je rad na dizajnu dinamičan posao koji se svakodnevno razvija. Zato uvek idite korak dalje – testirajte nove softvere, isprobavajte aktuelne stilove i gledajte tutorijale koji vam mogu pomoći da premostite problem na koji ste naišli. Sve nove tehnike kojima ste ovladali zapamtite i spomenite na razgovoru za posao.

Vizualizujte svoje radove

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Jedno od pitanja koje će se sigurno postaviti jeste koji vam je omiljeni rad ili će vas sagovornik zamoliti da bliže objasnite kako izgleda neki od radova koje ste već predstavili. U tim situacijama zamislite postojeća rešenja i prisetite se celog procesa koji stoji iza toga. Tako ćete moći mnogo brže da se povežete sa pričom i da ponudite odgovore koji su potrebni regruterima.

Predstavite se kreativno

Kreativni poslovi zahtevaju kreativno predstavljanje. Postoji velika verovatnoća da će vas regruteri zamoliti da pripremite nešto za razgovor. To može biti prezentacija vašeg portfolija ili kratko predstavljanje vašeg dosadašnjeg iskustva.

Ali ako odete korak dalje i pokušate da automatizujete neke od tih delova i predstavite se kroz neku vrstu aplikacije ili alata, sigurno ćete ostaviti dobar utisak.

Verujte u sebe

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pozvani ste na razgovor. Sama ta činjenica govori o tome da je neko prepoznao kvalitet u vašoj radnoj biografiji među mnogim drugim biografijama i da su mu vaši radovi privukli pažnju. Zato imajte samopouzdanja i verujte da ste upravo vi dobar izbor za poziciju za koju se i mnogi drugi bore. Ne dozvolite da sami sebi stanete na put.

Naučite kako da postanete dizajner sa iskustvom

Prvi dizajnerski koraci su, kao i svaki drugi početak, prilično teški. Zato je važno da sami sebi olakšate bar deo tog procesa i da se opredelite za dobru i stabilnu osnovu koja će vam pomoći da rastete i razvijate se. U tome nećete uspeti ako upišete neki od kratkih kurseva od po nekoliko meseci. Naprotiv, izgubićete i vreme i novac. Zato se usmerite ka oblasti i instituciji koja će vas obučiti na najbolji način i pomoći vam da rastete. Uložite godinu dana u svoje usavršavanje i napravite korak ka svojoj novoj karijeri.

Upišite obuku za grafički dizajn i postanite profesionalac sa samopouzdanjem i znanjem.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track