FRILENSER ILI STALNO ZAPOSLENJE: Koji je karijerni put pravi izbor za buduće profesionalce
Foto: Tim Edukacija

Karijerni putevi

FRILENSER ILI STALNO ZAPOSLENJE: Koji je karijerni put pravi izbor za buduće profesionalce

Edukacija -

Dok neki ljudi traže stabilnost i redovnu platu, drugi žele da budu svoj gazda i imaju slobodu. I frilenserski režim rada i zaposlenje sa punim radnim vremenom imaju i svoje prednosti i mane. Pre nego što se opredelite za tip zaposlenja, trebalo bi da razmotrite prednosti i mane obe opcije.

Evo kako je prednosti i mane sumirao portal Techgig.

Tri razloga zašto bi trebalo da se opredelite za rad u frilenserskom režimu

Edukacija
foto: Tim Edukacija

1. Sloboda

Kao frilenser imaćete svu slobodu da birate kada želite da radite, na kom projektu, za kog klijenta i odakle. Sve karijerne odluke zavise od vas.

2. Veći dohodak

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Iako rad frilensera nosi mnogo rizika po pitanju stabilnosti, kada dobijete projekat za neku kompaniju, on je obično dobro plaćen. Zato mnogi zaposleni nakon redovnog posla sa punim radnim vremenom rade i kao frilenseri ne bi li obezbedili rano penzionisanje.

3. Kultura rada na daljinu

Kao frilenser, možete da zaboravite na maltretiranje u prevozu i gubljenje vremena u odlasku na posao. Frilenseri najčešće rade iz udobnosti svojih domova što, kako se pokazalo, može dovesti do veće produktivnosti. Pandemija je promenila radnu dinamiku i dovela do rasta kulture rada na daljinu, pa je ovaj režim popularniji nego ikada ranije.

Tri razloga zašto bi developeri trebalo da se opredele za stalno zaposlenje

Edukacija
foto: Tim Edukacija

1. Kompanijska kultura

Mnoge kompanije nude fantastično radno okruženje, koje zaposlenima pomaže da rastu. Dobra atmosfera i prijateljstva koja se u ovakvim kompanijama stiču za mnoge su dovoljan razlog da se odluče za stalno zaposlenje.

2. Stabilnost

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Stalno zaposlenje, naravno, pruža stabilnost. Ovo je važan aspekt za sve developere koji žele da imaju lagodan život, ali i za one koji žele da se prvo posvete porodici. Stabilnost na poslu daje mogućnost usredsređivanja na druge aspekte života.

3. Karijerni put

Kada radite puno radno vreme, vidite rast kompanije. Rad u takvom okruženju daje vam osećaj da se približavate karijernom cilju korak po korak, što vas zauzvrat motiviše da nastavite punom snagom.

Ovo su razlozi koje morate razmotriti kada birate karijeru. Sve zavisi od toga kakva ste ličnost i koji karijerni profil ćete odabrati. S obzirom na veliku tražnju, eksperti za IT su privilegovaniji u odnosu na druge profesionalce i mogu da balansiraju između ova dva režima rada, tako da iskoriste pogodnosti koje oni pružaju.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track