POSKUPLJUJU DINARSKI KREDITI: NBS podigla kamatu, sad mogu i ostale banke! Evo i ŠTA ĆE BITI SA CENAMA HRANE I ENERGENATA U SRBIJI
Restriktivna politika, Foto: Shutterstock

zaoštravanje zbog inflacije

POSKUPLJUJU DINARSKI KREDITI: NBS podigla kamatu, sad mogu i ostale banke! Evo i ŠTA ĆE BITI SA CENAMA HRANE I ENERGENATA U SRBIJI

Društvo -

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 1,5%.

Budući da komercijalne banke usklađuju svoje kamate sa kretanjem referentne kamatne stope NBS, građani mogu oćekivati da uskoro poskupe pre svega dinarski krediti.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković
Guvernerka Jorgovanka Tabakovićfoto: Printscreen/Kurir

- Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu jači i postojanijeg karaktera nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno zaoštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja - navedeno je u saopštenju centralne banke koju vodi guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Podseća se da je NBS i u prethodnom periodu, kao odgovor na izazove iz međunarodnog okruženja, preduzela korake ka postepenom povećanju restriktivnosti monetarne politike.

- Efekti tih mera, kao i aktuelno povećanje referentne kamatne stope treba da doprinesu da se inflacija u srednjem roku kreće na niskom i stabilnom nivou - ocenjuju iz NBS i dodaju da su istovremeno, povećane i kamatne stope na depozitne i kreditne olakšice Narodne banke Srbije - kamatna stopa na depozitne olakšice na 0,5%, a stopa na kreditne olakšice na 2,5%.

Uzroci inflacije

NBS navodi i koji su razlozi za rast inflacije.

Ukrajinska kriza, Russia, Rusija, Ukraine, Ukrajina, Rat, gif, Gif, GIF
foto: AP, EPA

- U uslovima viših cena energenata i svetskih cena primarnih proizvoda, uz prisutne više troškove transporta, kao i zastoje u snabdevanju i nestašice pojedinih inputa u proizvodnji na globalnom nivou, od sredine prethodne godine intenziviran je rast uvoznih i proizvođačkih cena. Na rast cena hrane na domaćem tržištu, pored povećanih troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja, odrazili su se i efekti prošlogodišnje suše. Pored toga, neizvesnost koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona, pojačana je efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo dodatan znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile, što povećava rizike da bi inflatorni pritisci mogli biti veći od očekivanih i prisutni u dužem periodu - navode iz centralne banke.

Ističu da je izvršni odbor prilikom odlučivanja uzeo u obzir i činjenicu da povećana neizvesnost na globalnom nivou može negativno uticati na tokove kapitala prema zemljama u usponu, uključujući i Srbiju, posebno ako se ima u vidu da je Sistem federalnih rezervi u martu započeo ciklus povećanja referentne kamatne stope. Pored toga, iako još uvek nije najavila kada će povećati referentnu kamatnu stopu, i Evropska centralna banka je u martu, u uslovima jačih od očekivanih inflatornih pritisaka, odlučila da dodatno smanji obim kvantitativnog popuštanja tokom drugog tromesečja, što zahteva opreznost monetarne politike NBS.

Privredni rast

Rast BDP
Rast BDPfoto: Shutterstock

Aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova prema oceni Izvršnog odbora neće značajnije uticati na privrednu aktivnost u našoj zemlji, ali da privradni rast može biti ugrožen zbog ukrajinske krize.

- Zbog nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta nakon izbijanja krize u Ukrajini, a pre svega zone evra koja je naš najvažniji trgovinski partner, izraženiji su i rizici naniže po naš privredni rast u ovoj godini, uz ocenu da će efekti u najvećoj meri zavisiti od dužine trajanja krize - navedeno je u saopštenju.

Šta će biti sa cenama?

Kad je kraj rastu cena?
Kad je kraj rastu cena?foto: Profimedia

Izvršni odbor konstatuje da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8%, i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata. Istovremeno, bazna inflacija je i dalje znatno niža od ukupne inflacije i u februaru je iznosila 4,4% međugodišnje, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

- Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi u nastavku godine trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije približi centralnoj vrednosti cilja - smatraju u NBS i dodaju da će opadajućoj putanji inflacije do kraja godine ključno doprineti relativna stabilnost deviznog kursa koju će NBS obezbeđivati i u narednom periodu, kao i preduzete monetarne i fiskalne mere.

U smeru niže inflacije očekuje se da deluje i dolazak nove poljoprivredne sezone i po tom osnovu niži troškovi u proizvodnji hrane, kao i mere Vlade kojima je ograničen rast cena goriva i omogućeno preduzećima da u prvoj polovini 2022. kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, zakljućuju iz NBS.

Kurir.rs

Bonus video:

Bonus video:

07:34

ČEKOVI, DOZVOLJENI MINUS, RATE I KREDITI: Iz Efektive savetuju kako je najpametnije zadužiti se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track