REZIME ZA PROGRAMERA: Evo kako da u par koraka napravite kvalitetan rezime
Foto: Tim Edukacija

Poslovne veštine

REZIME ZA PROGRAMERA: Evo kako da u par koraka napravite kvalitetan rezime

Edukacija -

Jedan od klučnih elemenata za dobijanje posla jeste kvalitetan rezime. Ako nemate ideju odakle da počnete, u nastavku pronađite nekoliko saveta koji će vaš rezime učiniti dopadljivijim od konkurentskih.

Izaberite prikladan format

Format se u ovom kontekstu odnosi na izgled i sadržaj vašeg rezimea. Kako će izgledati ono što želite da kažete važno je koliko i ono što ćete reći. A kako će dokument izgledati umnogome zavisi od sadržaja. Vaš rezime mora pokazati vaše veštine, ali i reći sagovorniku nešto o tome kakva ste osoba i ko želite da budete. I jedno i drugo mora biti objašnjeno na ubedljiv način.

Definišite karijerni cilj

Kao dobra praksa pokazalo se stavljanje karijernog cilja na početak dokumenta, te je utoliko važnost ovog elementa veća. S obzirom na to da je, ukoliko u svoj rezime uključite ovu sekciju, upravo to ono što što će menadžer u kadrovskoj službi prvo videti, vaš karijerni cilj mora biti jasan i ubedljiv. Ovde je takođe obavezno nedvosmisleno spomenuti oblasti razvoja softvera koje vas zanimaju. Tako će regruter razumeti šta vas zanima i u kom smeru želite da se vaša karijera kreće.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Napravite listu postignuća u skladu sa oglasom za koji se prijavljujete

Kako ljudi imaju drugačije linije karijernog razvoja, tako se i njihova postignuća razlikuju. Ne opterećujte rezime sitnim uspesima, već se fokusirajte na najreprezentativnije projekte. Usaglasite njihov izbor sa opisom posla za koji se prijavljujete. Ako ste na početku karijere, unesite projekte realizovane u školi, detalje o uspehu ili ideje. Nastava na pojedinim obrazovnim ustanovama organizovana je tako da se tokom školovanja znanje stiče kroz rad na realnim projektima, koje možete staviti u vaš rezime.

Na kom god da ste stepenu karijere, ne propustite da pomenete relevantne detalje koji se tiču posla, a za transverzalne veštine poput komunikativnosti i liderskih kvaliteta možete uvek koristiti isti predložak.

Napravite balans

Neki menadžeri će očekivati više informacija, dok će neki vaš rezime odbaciti kao preopširan. Ne možete zadovoljiti svakog pojednica, ali morate zadovoljiti opšti standard – dokument mora objasniti vaše ciljeve, interesovanja, veštine i kvalifikacije.

Da biste postali poželjan kandidat, pre svega biće vam potrebno ekspertsko znanje. Sertifikovani obrazovni programi iz oblasti programiranja u trajanju od godinu dana jesu najbrži način da steknete znanje i iskustvo koje će vas učiniti atraktivnim kandidatom.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track