POSTANITE BOLJI PROGRAMER: Ovo su 3 načina pomoću kojih bez ulaganja možete unaprediti programerske veštine
Foto: Tim Edukacija

Pisanje koda

POSTANITE BOLJI PROGRAMER: Ovo su 3 načina pomoću kojih bez ulaganja možete unaprediti programerske veštine

Edukacija -

Oni koji počinju karijeru programera svakodnevno nailaze na izazove. Ako ste među onima koji su se tek otisnuli u ove vode, u nastavku pronađite 3 jednostavna načina da bez ulaganja za kratko vreme unapredite veštine, prebrodite početak i postanete produktivniji.

1. Čitanje koda

Da biste postali dobar pisac, morate postati dobar čitalac. Ova izreka sugeriše da bi trebalo čitati što više različitih materijala. Situacija u programiranju je slična. Da biste postali bolji programer, morate čitati kodove drugih programera, pogotovu one koje su napisali najbolji.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

2. Refatkorisanje koda

Stav da je proizvod dobar samo zato što funkcioniše nije dobar za mladog programera. Refaktorisanje koda, odnosno promena njegove kompozicije bez promene njegovog ponašanja, jeste dobra praksa koju bi trebalo da kao mlad profesionalac usvojite. Metafora o programiranju kao formi pisanja primenljiva je i na ovaj slučaj. Niko ne objavljuje prvu verziju eseja ili kratke priče. Ma koliko dobra bila ideja, bez revizije i redakture, nema dobre publicistike.

Refaktorisanje koda ima dva cilja: da kôd učini efektivnijim ili da lakše upravljate njime. U pitanju je jedan od načina da unapredite sveukupne programerske veštine, pa samim tim i veštine refaktorisanja koda.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Najzad, refaktorisanje je dobar način da provedete slobodno vreme. Primera radi, ako nemate novi projekat, uvek se možete vratiti na stare programe i učiniti ih i efektnijim i lakšim za upravljanje.

3. Pisanje kraćeg koda

Kao što je slučaj sa književnošću, što više budete vežbali pisanje kodova, to ćete postajati bolji programer. Počnite tako što ćete štancovati male programe. Tako ćete steći rutinu i naučiti na greškama. Uskoro će razvoj jednostavnih aplikacija biti deo vaše dnevne rutine.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

S druge strane, pisanje velikog broja majih programa neće biti dovoljno da vas opskrbi veštinama neophodnim da postanete dobar programer. Ključno je da savladate prelazak od pravljenja mnoštva manjih programa ka stvaranju većih, zaokruženih celina. Ovaj korak će doneti nove izazove, koji će vas učiniti pravim programerom.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track