DIZAJN WEB STRANICE: Evo kako da za svoj web sajt kreirate čitljiv sadržaj
Foto: Tim Edukacija

Saveti za web dizajnere

DIZAJN WEB STRANICE: Evo kako da za svoj web sajt kreirate čitljiv sadržaj

Edukacija -

Čitljivost je mera za lakoću s kojom korisnici prepoznaju reči, rečenice i fraze. Kada je čitljivost dobra, korisnici mogu bez napora da skeniraju tekst pogledom ili čitaju na preskok. Kako tvrde eksperti sa portala kompanije Wix, čitljivost nije teško postići ako se pridržavate sledećih saveta.

Kontrast u pravoj meri

Dovoljno kontrasta između boje teksta i pozadine doprinosi čitljivosti i pristupačnosti sajta. Iako koloritna šema obično predstavlja boje brenda, prilagodite je tako da postoji dovoljno snažan kontrast između elemenata. U tome vam mogu pomoći alati kao što je Contrast Checker.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Dovoljno velika slova

Većina korisnika ne reaguje dobro na sitne fontove. Praksa web dizajna je pokazala da tekst treba da bude barem veličine 16 pt. Ovo pravilo uzmite s rezervom, jer tačna veličina zavisi od vrste fonta koji ste izabrali za svoj web sajt.

Ograničen broj fontova

Svet tipografije je bogat i nudi vam obilje fontova. Osnovna podela je na serifne fontove, koji imaju linije na krajevima slova, i neserifne, koji ih nemaju.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Neserifni fontovi su dobar izbor za duže tekstove, ali možete kombinovati obe vrste. Ukoliko vaš koncept to dozvoljava, možete koristiti i dekorativne fontove koji daju utisak pisanja slobodnom rukom. Ipak, nemojte preterivati sa takvim fontovima, jer oni zahtevaju veći angažman od čitaoca i mogu izazvati zamor.

Ne koristite više od tri različita slovna oblika u okviru jednog web sajta. Neki projekti mogu zahtevati kompleksne kombinacije fontova, ali previše fontova daje utisak nagomilanosti koja odvlači pažnju od identiteta vašeg brenda.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Korišćenje tekstualnih tema

Da biste uspostavili jasnu hijerarhiju, potrudite se da dužina pisanog sadržaja i veličina slova u tekstovima varira. Od velikog naslova, manjih podnaslova, sve do malih pasusa ili celog teksta. Na ovaj način ćete uvek privući i usmeriti pažnju čitalaca na pravi način. Tekstualne teme su unapred prilagođene i izbalansirane tako da ne morate mnogo razmišljati o veličini.

Ovi saveti će vam pomoći da sajt učinite čitljivijim, ali vas neće naučiti web dizajnu. Sertifikovana obuka za web dizajnera u trajanju od godinu dana najbolji je način da se kroz realizaciju realnih projekata, pod vođstvom mentora, pripremite za karijeru dizajnera.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track