ŽELITE DA POSTANETE PROGRAMER? Otkrijte koje vrste programiranja postoje da biste izabrali pravi put za sebe
Foto: Tim Edukacija

Za buduće programere

ŽELITE DA POSTANETE PROGRAMER? Otkrijte koje vrste programiranja postoje da biste izabrali pravi put za sebe

Edukacija -

Programiranje je širok pojam i ne rade svi programeri isti posao. Ako planirate karijeru u ovoj oblasti, morate znati koje opcije postoje pre nego što se odlučite za specijalizaciju.

Uopšte uzevši, programeri početnici mogu da biraju između tri karijerna puta: razvoja prednjom, vidljivom stranom softvera, razvoja zadnjeg, nevidljivog dela softvera i kompletnog full stack razvoja. Da biste za sebe izabrali pravi put, u nastavku saznajte koje su sličnosti i razlike između tri vrste programiranja i šta je predmet svake od njih.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Razvoj prednjeg, vidljivog dela web stranice (Front end)

Prednji kraj se odnosi na one segmente web stranice koje korisnici vide i sa kojima stupaju u interakciju. Front end developeri dizajniraju, grade sve aspekte web sajta okrenutog klijentima i upravljaju njima. U pitanju su meniji, kolorit, sadržaj i interaktivne funkcije. Ovi profesionalci ekspertizu najčešće imaju u jezicima kao što su CSS, JavaScript i HTML.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Razvoj zadnjeg, nevidljivog dela web stranice (Back end)

Ova vrsta programiranja usredsređena je na takozvanu serversku stranu, što će reći na onaj deo web stranica koje posetioci ne vide. Njihov posao je da učine da kompleksne web aplikacije funkcionišu, da upravljaju interakcijama baza podataka i postignu najveću brzinu učitavanja web stranice. Pri razvoju brzih i prilagodljivih aplikacija, ovi profesionalci neretko koriste jezike kao što su Java, Python i Ruby.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Full stack razvoj

Kao što se može naslutiti, treća vrsta programiranja objedinjuje prve dve. Postati full stack razvojni inženjer jeste odličan izbor za one koji počinju karijeru u programiranju, a nemaju diplomu fakulteta. Da bi svoj posao obavili valjano, ovi profesionalci moraju imati komplementarne veštine iz raznih niša, od rada s bazama podataka do grafičkog dizajna i upravljanja korisničkm iskustvom.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Za koji god put da se odlučite, trebaće vam odgovarajuće obrazovanje. Jednogodišnji obrazovni programi u domenu programiranja kreirani su da obezbede pojedincima sva znanja i veštine potrebne da se otisnu u profesionalne vode i grade karijeru kakvu žele. Tek kada kroz rad na realizaciji realnih projekata pod vođstvom mentora ovladate osnovama i dobijete sertifikat koji svedoči o vašem znanju, bićete spremni i konkurentni na domaćem i svetskom tržištu IT poslova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track