13:54

OVO JE PUT KA ETNIČKI ČISTOM KOSOVU Beriša: Oni znaju ko je gospodin Spajić PREDSEDNIK MATICE ALBANACA OČITAO LEKCIJU KURTIJU!

Kosovo i Metohija

OVO JE PUT KA ETNIČKI ČISTOM KOSOVU Beriša: Oni znaju koga su uhapsili PREDSEDNIK MATICE ALBANACA OČITAO LEKCIJU KURTIJU!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno posle tenzija „izazvanih neodgovornim, jednostranim postupcima Prištine, koji su bili usmereni na ograničavanje slobode kretanja Srba sa Kosova i Metohije“.

1 / 6 Foto: Printscreen, Kosovoonline

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Aljbin Kurti naredio otmicu vozača sanitetskog vozila Dejana Spajića, koji je prevozio lekove i infuziona sredstva iz Leposavića za Kosovsku Mitrovicu. Prema njegovim rečima, narod na severu Kosova i Metohije je uplašen i besan, jer ne zna koji će biti sledeći Kurtijev potez. Podsetio je da srpske zdravstvene ustanove na severu Kosova i Metohije imaju male zalihe lekova, jer Priština godinama zabranjuje da Srbija dopremi lekove tamošnjim domovima zdravlja. On je rekao da ako Kvinta neće da zaštiti srpski narod i mir na Kosovu i Metohiji, ima ko će to učiniti.

Gosti Kurir televizije koji su govorili o ovoj temi, koja je potresla celu Srbiju, ali i šire bili su Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća KiM, Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije i Veljko Odalović, predsednik srpske komisije za nestala lica, a putem vibera se javio i novinar Zoran Vitorović.

analitičari
foto: Kurir televiyija

- Značajan broj incidenata na Kosovu i Metohiji se povećao, ali se povećao i psihološke napade. Imali smo u Štrpcu "hapšenje kamera koje ne rade". Imali smo mnoga uznemiravanja i psihološki pritisk. To će se sve dešavati dok neko sa strane ne reaguje, ali se to neće desiti. Njima treba neki ozbiljan incident na severu Kosova, gde bi Srbi odgovorili na taj napad - rekao je Anđelković.

Demo Beriša smtra da je krivica Kurtijeva.

- Posebno dolaskom Kurtija na vlast se incidenti dešavaju i zapravo krajnji cilj je etnički čisto Kosovo. Ova lagana i meka hapšenja, a posebno ovo sa gospodinom Spajićem, jer oni znaju ko je on, on svakodnevno vozi čovek lekove, vozilo je poznato, imaćemo da vidimo jedan permanentan i pojačan pritisak - rekao je Beriša.

analitičari
foto: Kurir televiyija

Vitorović je u jutarnjem programu Kurir televizije objasnio kako su izveštavali nemački i švajcarski mediji.

- Švajcarski i nemački mediji su me malo iznenadili i šokirali. Neko se uključio da su zapadni mediji horski, kao udarnu vest, preneli ovu situaciju, nije tačno. To je laž. Te prvi noći tek u 22 i 48 časova, austrijski medij preneo je vest da su inident izazvali militantni Srbi - istakao je Vitorović.

analitičari
foto: Kurir televiyija

Odalović smatra da Kurti ima sve više unutrašnjih problema.

- Ovo je put ka etničkom čišćenju. Ovo ima kontinuiteta. Ovo su ničim izazvane njihove reakcije. Da budemo iskreni Kurti ima sve više problema. Javlja se mnogo kritičkim mera. Isa Mustafa mu ukazuje da mora da ima poseban senzibilitet za sevar - istakao je Veljko Odalović.

analitičari
foto: Kurir televiyija

Više pogledajte u VIDEU ISPOD:

13:54

OVO JE PUT KA ETNIČKI ČISTOM KOSOVU Beriša: Oni znaju ko je gospodin Spajić PREDSEDNIK MATICE ALBANACA OČITAO LEKCIJU KURTIJU!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:12

KOSOVO JE SRBIJA POMIRILO ZAVAĐENE RUSKE NAVIJAČE: Neverovatne scene sa utakmice iz Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja