DIZAJN KORISNIČKOG ISKUSTVA: Ovo su 4 ključna koraka za početak svakog UX projekta
Foto: Tim Edukacija

Za početnike u UX dizajnu

DIZAJN KORISNIČKOG ISKUSTVA: Ovo su 4 ključna koraka za početak svakog UX projekta

Edukacija -

Svaki uspešan dizajn počinje od dobre ideje ali i od stotina ne tako dobrih ideja. Iako oku korisnika ovi odbačeni koncepti uopšte nisu vidljivi, korisničko iskustvo ne bi bilo ni blizu tako dobro da se ne dešavaju i greške tokom dizajnerskog procesa.

Proces kreiranja omogućava dizajnerima da izbegnu greške.

Međutim, kada je u pitanju dizajn korisničkog iskustva (UX), nije uvek jasno od čega treba da počnete i iza kog problema se krije velika ideja.

Zato je neophodno da imate razrađen sistem, pa se poslužite sledećim savetima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Uvek preispitujte svoje pretpostavke

U naučnoj praksi je poznato da se u pretpostavke ne veruje sve dok eksperiment ne otkrije njihovu istinitost. Isto važi i za dizajn. Osporavanje pretpostavki u procesu dizajna omogućava da budete kreativni i koristite svoju maštu dovodeći u pitanje status kvo.

Dizajnerska praksa je suštinski vezana za promenu i menjanje sveta, a pretpostavke od pre godinu dana možda danas ne važe. Zato je neophodno da se tokom procesa rada uvek preispitujete, kao i da ne donosite prebrzo zaključke i sebi ne postavljate zidove koji će blokirati poboljšanja i nove ideje.

Koristite korisničko putovanje

Takozvana korisnička putovanja se kreiraju nakon što je sprovedeno istraživanje korisničkog ponašanja. Ona čine važan deo osnove na kojoj je izgrađen ceo proizvod na kom radite. Kada prikupite podatke o korisnicima, jasno ćete znati koliko će vam ekrana biti potrebno u dizajnu, kojim će se redosledom oni pojavljivati i šta od funkcionalnosti mora biti prikazano na svakom od njih.

Ono što će vam biti od univerzalne pomoći pri kreiranju korisničkog putovanja jesu osnovni koncepti neophodni da bi korisnik bio zadovoljan iskustvom. Među njima se izdvajaju dve sledeće karakteristike: intuitivnost i smernice.

Učinite stvari intuitivnim. Ponekad ono što ima smisla u vašem umu ili dok dizajnirate konkretne ekrane nema smisla kao potpuno razrađeno kretanje kroz aplikaciju.

Poznavanje puta pruža strukturu. Ako unapred postavite neke smernice i tokove, zaista možete da obezbedite osnovu i osigurate da ne propustite nijedan ključni korak, ekran ili poziv na akciju.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Krenite u susret inspiraciji

Svi znamo kako je gledati satima u praznu stranicu otvorenu na računaru ili u bloku za crtanje. Ponekad može biti teško doći do tačke nadahnuća u kojoj nastaju najbolji radovi.

S druge strane, paradoksalno, prerano uskakanje u talas inspiracije može ograničiti vaše razmišljanje u pogledu rešenja. Ako se suviše brzo uhvatite za neku ideju ili dizajn koji ste pronašli, to može podsvesno uticati na vaše dalje istraživanje, kao i na sve buduće informacije do kojih dođete.

Ne plašite se da krenete ispočetka

Kao što je spomenuto u prethodnoj tački, dizajneri se zbog pristrasnosti ili pozitivnog iskustva neretko usredsrede na jedan dizajn ili pristup. Ali stvari se mogu promeniti brzo, a ono što je na početku bio osnovni koncept može lako postati problem u kasnijim fazama dizajna ili projekta.

Ponekad je teško vratiti se za radni sto, ali je praksa pokazala da je daleko bolje menjati dizajn u ranim fazama procesa. Iako promenu možete osetiti kao gubitak vremena, novca i resursa, realnost je sušta suprotnost. Odlaganje neizbežnog samo će povećati ulaganje. Stoga se postarajte da ostanete otvoreni za promene.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako

Iako imate pravi stav za dizajnera korisničkog iskustva, bez teorijske podloge nećete znati kako da se pomerite posle prvog koraka. Zato ne trošite vreme na kratkim kursevima od nekoliko meseci koji vam neće pružiti dovoljno informacija ni veština. Neophodno je da uložite bar godinu dana u svoju edukaciju kako biste bili dovoljno samouvereni i stekli neophodne kvalifikacije da biste se bavili kreiranjem korisničkog iskustva.

Upišite web dizajn i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track