​​​​​​​LOŠ WEB DIZAJN I KAKO GA POBOLJŠATI: Ovo je 5 najčešćih grešaka u dizajnu na web sajtu i kako da ih izbegnete
Foto: TIm Edukacija

Izbegnite ove greške

​​​​​​​LOŠ WEB DIZAJN I KAKO GA POBOLJŠATI: Ovo je 5 najčešćih grešaka u dizajnu na web sajtu i kako da ih izbegnete

Edukacija -

Da li je neki dizajn dobar ili loš često je samo stvar ličnog ukusa: korisnici će otvoriti aplikaciju, isprobati je i shvatiti da im se neka druga jednostavno više dopada, iako neće znati da vam daju konkretan razlog za to.

Baš zbog toga postoje istraživači koji se bave upravo ispitivanjem tržišta, korisničkih potreba, pa često i ukusa određene ciljne grupe, kako bi ustanovili kojih bi se pravila trebalo držati prilikom rada.

Zahvaljujući njima danas je moguće prepoznati određene greške koje se često ponavljaju, a koje je moguće izbeći uz malo više pažnje. Evo šta je to što dizajn čini lošim i kako da se borite protiv toga.

Tim Edukacija
foto: TIm Edukacija

Prenatrpana vizuelna rešenja

Pretrpana dizajnerska rešenja su bila česta pojava u ranim danima interneta. Dizajneri su pokušavali da smeste što više elemenata na svaku stranicu, često potpuno ukidajući beline. Finalni rezultati su bile stranice kojima je bilo teško upravljati, kojima je nedostajala struktura i na kojima je skoro nemoguće pronaći ono što tražite.

Dok su takvi primeri iz devedesetih i s početka dvehiljaditih godina (uglavnom) nestali, pretrpana vizuelna rešenja i dalje postoje. Iako ne mora svaka web stranica biti minimalistička, sa širokim razmacima između svakog elementa, na web sajtu morate ostaviti i malo praznog prostora. Zato uklonite nepotrebne elemente kada je to moguće kako biste omogućili da se važni delovi ističu.

Nedoslednost u dizajnu

Nedosledan korisnički interfejs je jedan od najčešćih primera lošeg dizajna. Kada se palete boja menjaju sa stranice na stranicu, a navigacioni meni se nasumično pojavljuje, fontovi ne prate logiku i nema jedinstvenog vizuelnog stila, to od korisnika zahteva veliki napor. Oni moraju neprestano da se prilagođavaju svakom pojedinačnom odeljku vašeg sajta, što zahteva dodatni mentalni napor da bi postigli svoje ciljeve. Čak i male nedoslednosti mogu imati takve posledice.

Jedan od najboljih načina za borbu protiv nedoslednosti jeste kreiranje stilskog vodiča za dizajn. Definišite kako stvari treba da izgledaju, uključujući izbor tipografije i smernice za to gde elementi poput navigacije treba da budu postavljeni, koja paleta boja se koristi, pa čak i detalje poput veličine ikonica. To će najpre pomoći da se osigura doslednost vašeg korisničkog interfejsa.

Tim Edukacija
foto: TIm Edukacija

Nepostojanje hijerarhije u fontovima koje koristite

Da li ljudi dolaze na vašu web stranicu samo da bi se sudarili sa zidom teksta? Imajte u vidu da tekstualni sadržaj na internetu nije isto što i onaj u knjizi ili časopisu. Cela stranica bez tipografske hijerarhije zastrašuje posetioce i može im brzo dosaditi.

Strukturisana tipografska hijerarhija koja olakšava odabir elemenata, kao što su naslovi i podnaslovi, kao i osnovni tekst i natpisi, od vitalnog su značaja za čitljivost web stranice. Dobra struktura se generalno sastoji od jednog ili dva fonta koji se koriste u različitim veličinama, težinama i stilovima da bi se razlikovali između nivoa naslova, teksta i drugih detalja.

Zbunjujuće ikonice

Svrha ikonica je da posetiocima daju vizuelni znak sadržaja. Zato se one najčešće koriste za navigaciju. Cilj je da korisnici odmah prepoznaju šta određena sličica predstavlja kako bi se olakšala interakcija sa vašim sadržajima.

Univerzalne ikonice postoje sa razlogom. Kada počnete da eksperimentišete sa opcijama koje imaju apstraktnija ili metaforička značenja, sve što radite je potencijalno zbunjivanje korisnika. Ako se udaljite od univerzalno priznatih ikona ili morate da ih koristite za nešto što nema univerzalni simbol, koristite oznake koje su jasne i direktne da biste izbegli zabunu.

Tim Edukacija
foto: TIm Edukacija

Ne postoji poravnanje

Loše poravnanje elemenata može učiniti da stranica odaje utisak neuređenosti. Poravnanje se uglavnom može lako popraviti. Korišćenje grida, odnosno mreže za postavljanje elemenata, u dizajnu je jednostavan, već uspostavljen način redovnog održavanja.

Naučite kako da gradite dizajn na pravi način

Najbolji način da ispravite grešku jeste da je uopšte i ne napravite. Međutim, da biste u tome bili uspešni, morate imati stabilnu teorijsku osnovu i znati tačno šta želite da kreirate i u kom pravcu to da razvijete. Tu osnovu ne možete izgraditi za samo nekoliko meseci na kursu, već je neophodno posvetiti bar godinu dana usavršavanju da biste došli do rezultata koji će vam pomoći u karijeri.

Tim Edukacija
foto: TIm Edukacija

Obuka za web dizajn je najbrži način da sebi obezbedite karijeru kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track