KRIPTOVALUTE U 2022: Evo šta treba da znate o trgovini kriptovalutama u ovoj godini
Foto: Tim Edukacija

Saveti za trgovinu kriptovalutama

KRIPTOVALUTE U 2022: Evo šta treba da znate o trgovini kriptovalutama u ovoj godini

Edukacija -

Investitori su godinama bili opsednuti tradicionalnim finansijskim instrumentima kao što su akcije i obveznice. U poslednje vreme kriptovalute su proširile ovaj teren. Danas vrednost tržišta kriptovaluta iznosi više od trilion dolara.

Međutim, od trgovine na tržištu kriptovaluta mnoge odvraća činjenica da je to tržište nestabilno. S druge strane, prošla godina je bila jedna od najboljih za trgovinu kriptovalutama, tvrdi Hina Čaudari, direktorka sektora za istraživanje kapitala u australijskoj kompaniji Kalkajn. Zato, ako želite da se oprobate u trgovini kriptovalutama, kaže ona, važno je imati plan koji će sprečiti da pokleknete i povinujete se porivu za donošenje impulsivnih odluka. U nastavku teksta pronađite njene savete za bezbednu trgovinu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Usredsredite se na likvidne valute

Dok na listama kriptotrgovina postoje hiljade kriptovaluta, nisu sve podjednako vredne trgovanja. Likvidnost je ključni faktor koji omogućava lagodnu trgovinu na kratke mahove. Manjak likvidnosti kod pojedinih valuta podriva agilnost trgovaca. Ovo čini brzu trgovinu veoma izazovnom. Za trgovca kriptovalutama je zato važno da trguje samo onim valutama koje su već predmet trgovine velikog obima.

Ne kockajte se

Razliku između trgovine i kocke donosi izvesnost ishoda. I jedno i drugo odlikuje stavljanje uloga i čekanje na ishod. Međutim, ono što razlikuje trgovca od kockara jeste upravljanje rizikom. Kupovina digitalnih valuta bez odgovarajuće procene rizika postaje ravna kockanju.

Budući da kriptovalute bije glas da su nestalne, neizvesnost je mnogo veća. Zato je za trgovce kriptovalutama važno da imaju strategiju za upravljanje rizikom. Primera radi, dobro je koristiti nalog za zaustavljanje gubitaka i tako osigurati da se potencijalno izgubi samo onoliko novca koliko ste spremni da žrtvujete.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ne zalećite se u kupovinu kriptovaluta s manjim cenama

Kriptovalute niskih cena su sve popularnije kod novih trgovaca. Gledano u procentima, čist dobitak u situaciji kada njihova vrednost raste je pozamašan. To mami trgovce da kupuju ove valute u velikim količinama bez adekvatnog istraživanja.

Ono što je važno znati jeste da najjeftinija kriptovaluta nije nužno najbolji izbor. Zato je važno za trgovce da ove valute drže pod lupom pre investiranja. Kako bi ostvarili isplativu trgovinu kriptovalutama, umesto da jure valute najnižih cena, trgovci, primera radi, mogu da se usredsrede na pronalaženje dobrih platformi za trgovinu. To mogu biti platforme koje naplaćuju razumne svote za obradu plaćanja ili konverziju novca u digitalne valute.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kontrolišite emocije

Nezavisno od kvaliteta strategije trgovanja, strah ili pohlepa mogu ishode da obrnu naglavačke. Do navale ovih osećanja dolazi kada trgovac iskusi velike oscilacije u profitu i gubicima, što je veoma često kada su u pitanju nestalna kretanja kriptovaluta.

Rad na psihologiji trgovine i obuzdavanju emocija zato je ključan za uspeh na tržištu kriptovaluta. Isto važi i za disciplinovano praćenje plana i razumevanje principa poslovanja zasnovanih na profitu i gubicima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Iako ovi saveti mogu da pomognu svakom da izbegne greške, oni nisu zamena za obrazovanje i iskustvo. Ako želite da naučite sve o biznisu u domenu informacionih tehnologija, jednogodišnja obuka je najbolji način da u toku školovanja steknete iskustvo radeći na realnim projektima.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track