SCRUM METODA I KAKO SE KORISTI: Šta morate da znate da biste primenili posebnu metodologiju upravljanja projektima
Foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Upravljanje projektima za početnike

SCRUM METODA I KAKO SE KORISTI: Šta morate da znate da biste primenili posebnu metodologiju upravljanja projektima

Edukacija -

U današnje vreme, a naročito u doba kovida-19, kompanije su morale biti okretne i brze. Pandemija je primorala mnoge organizacije da u potpunosti preispitaju svoje poslovanje kako bi zadovoljile potrebe našeg novog svetskog poretka.

Kao pristup koji timovima i organizacijama daje veću fleksibilnost da se suoče sa izazovima poput opisanih, agilni pristup postao je atraktivan način razmišljanja o dinamici poslovanja. Kao jedna u paleti agilnih metoda, scrum metodologija je postala jedan od osnovnih pristupa menadžmentu.

Scrum je iterativni proces; on ima za cilj da pomogne timovima da usmere svaki sprint (ili brzi mini-projekat) na jednostavan, vidljiv cilj i zatim planiraju, urade, provere i prilagode po potrebi da bi se približili željenom ishodu. Evo kako to izgleda u praksi.

Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Kreiranje tima u 3 koraka

Prvi aspekt metode scrum je kreiranje tima.Tim treba da ima nekoliko komponenata, a o njima više možete pronaći u nastavku.

Product owner

Rad tima oblikuje takozvani product owner, u bukvalnom prevodu vlasnik proizvoda. U pitanju je osoba koja duboko razume viziju tima i shodno njoj razvija listu zadataka (backlog) koje treba obaviti da bi se ona ostvarila.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Scrum master

Sledeći zadatak je identifikacija onoga ko će voditi agilni razvojni tim – ovaj profesionalac je poznat kao scrum master. O ovoj ulozi treba misliti kao o orkestratoru posla, onome koji kao lepak sve drži na okupu, eliminiše blokade i svima u timu pomaže da razumeju svoju ulogu i kako doprinose širim ciljevima.

Ostatak tima

Treći korak je identifikacija grupe profesionalaca koji će isporučiti krajnji proizvod, odnosno uslugu. To mogu biti tehnički stručnjaci, kao što su programeri ili poslovni stručnjaci čija je ekspertiza sama industrija kojoj pripada proizvod.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Upražnjavanje proverenih praksi i dinamike upravljanja projektima

Drugi deo metodologije scruma jesu prakse. Tmovi po pravilu rade u kratkim vremenskim okvirima koji se nazivaju sprintovi. Trajanje sprinta odnosno iteracije je najčešće dve nedelje ili manje od toga.

Na početku tim zajednički planira i usklađuje svoj rad za period koji predstoji. Taj ritual se naziva planiranje.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Tim se svakodnevno povezuje na kratkom sastanku (takozvani dnevni standup) kako bi se osigurala transparentnost i saradnja svih članova tima.

Na kraju sprinta postoje dva refleksivna procesa za procenu sprinta: pregled sprinta, gde tim pokazuje šta je postigao ključnim stranama; i retrospektiva sprinta, gde scrum tim istražuje potencijalne načine na koje mogu da se poboljšaju radni rezultati u budućnosti.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Iako je u pitanju veoma jednostavan pristup, da biste bili u stanju da u svojim projektima primenjujete scrum, morate znati da vodite projekte kao klasičan menadžer. Za to će vam biti potrebne veštine i znanje koji se ne mogu steći na kratkim kursevima. Zato upišite jednogodišnju sertifikovanu obuku za upravljanje projektima kako biste došli do nivoa znanja koji vam je potreban.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track