KAKO DA BRZO NAUČITE DA PROGRAMIRATE? Ovi saveti eksperata će vam pomoći da za kratko vreme ostvarite napredak
Foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Saveti za programere i programerke na početku karijere

KAKO DA BRZO NAUČITE DA PROGRAMIRATE? Ovi saveti eksperata će vam pomoći da za kratko vreme ostvarite napredak

Edukacija -

Univerzitet Berkli u Kaliforniji jedno je od najprestižnijih obrazovnih mesta na planeti. U nastavku pročitajte savete njihovih stručnjaka za sve koji žele da postanu programeri i grade karijeru u sektoru informacionih tehnologija.

Usredsredite se na osnove

Ako mislite da ne morate da se bavite osnovama programiranja, razmislite dvaput. Kao i u slučaju drugih oblasti, razumevanje osnova je važno za postizanje dugoročnog uspeha. Informacije koje dobijate na početu programerske karijere pomoći će vam da savladate kompleksnije teme u budućnosti.

Drugim rečima, brzina vašeg napretka biće definisana vremenom uloženim na početku karijere. Ako ne ovladate osnovama, može vam se desiti da se susretnete sa nerešivim problemima kada stignete na nešto napredniji nivo.

Iako vam se ovladavanje osnovama može učiniti neizazovnim, važno je da odmah na početku shvatite zašto ih ne smete preskočiti.

Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Naučite da pitate za pomoć

Ako naučite kada je pravo vreme da tražite pomoć, to će vam pomoći ne samo u fazi učenja, već i u zrelim danima rada. Zapravo će vam neka vrsta pomoći biti potrebna s vremena na vreme tokom čitave programerske karijere.

Ipak, važno je da uvek prvo pokušate da problem rešite sami. Tek kada ste shvatili da rešenje prevazilazi vaše sposobnosti, razgovarajte sa svojim mentorima, kolegama ili ekspertima koje ćete pronaći među kolegama ili u onlajn zajednicama.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Testirajte svoje znanje

Ako zaista želite da kodirate na profesionalnom nivou, čitanje knjiga i hvatanje beležaka nije dovoljno. Morate da testirate i pasivno znanje. Iznenadiće vas da će u praksi mnogi koncepti izgledati komplikovanije nego na papiru. Zato bi trebalo da počnete da programirate dok učite. Na taj način ćete informacije primenjivati čim do njih dođete, a tako se najbolje pamti.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Naučite da kodirate u svesci

Iako vam se to može činiti staromodnim, ako ste na početku programerske karijere, znajte da je u pitanju jedna od najvažnijih veština. Ručno kodiranje učiniće vas boljim programerom, jer se nećete oslanjati na kompjuter da na svakih pet minuta proveri da li vaš program funkcioniše kako treba. Ova praksa će vas učiniti pažljivijim i urednijim programerom, što će se isplatiti na duge staze. Primera radi, većina poslodavaca će vam pre zaposlenja dati mali test koji morate uraditi na ovaj način.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Procenite kada vredi napraviti pauzu

Otklanjanje grešaka jedan je od najviše frustrirajućih procesa pri učenju kodiranja. Pronalaženje grešakaka (engleski, bug) i njihovo ispravljanje može vas koštati mnogo vremena i nerava. Neretko se dešava da mladi programeri izgube pojam o vremenu u ovoj aktivnosti, što dovodi do stresa i neuspešnog obavljanja ostalih zadataka.

Jedan od načina da se ova situacija izbegne jeste pravljenje pravovremenih pauza. Kada osetite da niste produktivni, napravite pauzu i sebe nagradite nekom od aktivnosti u kojima uživate. Ovo će vam pomoći da se vratite bistrog uma i nastavite posao.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Eksperimentišite s kodom

Čitanje napisanog koda je dobra vežba, ali ako želite da postanete pravi programer, morate se naterati da učinite dodatni napor. Da biste razumeli kako kôd zaista funkcioniše, intervenišite na njemu, pokrenite izvršenje i pomno pratite promene. Ako želite da postanete profesionalac, morate razviti dublje razumevanje, a ono će doći upravo kroz neobavezno igranje s kodom.

Savladavanje kodiranja može izgledati kao nemoguća misija. Ali ako odaberete pravi obrazovni program, teorijom ćete ovladati kroz praksu. Umesto što biste vreme gubili na kratkim kursevima, odvojte godinu dana da napravite osnovu za uspešnu karijeru. Steknite sertifikat iz oblasti programiranja koja vas najviše zanima i krenite u profesionalne vode još za vreme školovanja.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track