ANALITIČAR PODATAKA: Evo šta su ključne veštine za dobijanje posla u sektoru analize
Foto: Tim Edukacija

Profesionalac na ceni

ANALITIČAR PODATAKA: Evo šta su ključne veštine za dobijanje posla u sektoru analize

Edukacija -

Analiza podataka je vitalna funkcija u današnjem poslovnom svetu, jer omogućava organizacijama da donose odluke i ostanu konkurentne. Pitanje koje sebi mnogi postavljaju je – šta je potrebno da biste bili uspešan analitičar podataka?

U ovom tekstu ćete otkriti ključne osobine koje izdvajaju uspešne analitičare podataka od ostalih. U nastavku teksta ćete saznati o važnosti jakih analitičkih veština, tehničke stručnosti i veština rešavanja problema. Sa ovim informacijama bićete bolje opremljeni da potražite pravi obrazovni program. A evo i odgovora na pitanje šta čini dobrog data analitičara.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Jake analitičke veštine

Razvijene analitičke veštine su neophodne za svakog analitičara podataka. Sposobnost analiziranja i tumačenja složenih skupova podataka je ključna za razumevanje osnovnih obrazaca i trendova, kao i za identifikaciju i rešavanje poslovnih problema.

Bez razvijenih analitičkih veština, osoba na poziciji analitičara će se boriti da shvati smisao podataka i pruži vredne informacije organizaciji. Sa druge strane, profesionalac koji ima te veštine u stanju je da analizira podatke iz više izvora i vidi veze i odnose koji drugima mogu nedostajati.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tehničke veštine

Tehnička stručnost je još jedna važna osobina uspešnog analitičara. Razumevanje alata i tehnologija koje se obično koriste u ovoj oblasti od suštinskog je značaja za efikasno prikupljanje, obradu i analizu podataka.

Koristeći programske jezike kao što su Python i R, baze podataka i softvere za vizualizaciju podataka, osoba sa jakim tehničkim iskustvom će moći da radi sa velikim i složenim skupovima podataka i izvuče vredne zaključke koji se mogu koristiti za donošenje poslovnih odluka.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Usmerenost na detalje

Briga o detaljima je kritična veština za analitičare podataka. Biti orijentisan na manje delove znači tačno prikupljati i obrađivati podatke i biti u stanju da identifikujete i ispravite sve greške. Analitičar podataka koji nije pažljiv sa svojim podacima može doći do netačnih zaključaka, što može biti štetno za kompaniju. Usmerenost na detalje takođe znači da se podaci pravilno čiste i formatiraju, što je ključno za efikasnu analizu.

Dobre komunikacione veštine

Iako tako možda ne izgleda na prvi pogled, komunikacione veštine su neophodne analitičarima. Oni moraju biti u stanju da jasno saopšte svoje nalaze netehničkim stranama na način koji je lak za razumevanje.

Komunikacione veštine uključuju sposobnost da se podaci prezentuju na vizuelno ubedljiv način, kao i sposobnost da se objasne implikacije podataka za posao ili organizaciju. Analitičar podataka sa razvijenim komunikacionim veštinama u stanju je da premosti jaz između tehničkih i netehničkih aspekata analize i da obezbedi da su njihovi uvidi delotvorni i da ostvare pravi uticaj.

Razumevanje biznisa

Uspešan analitičar podataka mora dobro da razume posao ili organizaciju za koju radi. Ovo uključuje poznavanje industrije i trendova, kao i razumevanje ciljeva i zadataka kompanije.

Poslovna sposobnost znači biti u stanju da razumete kako se podaci mogu koristiti za postizanje poslovnih ciljeva i donošenje odluka zasnovanih na njima. Analitičar podataka sa jakim poslovnim razumevanje je u stanju da pruži uvide i dâ preporuke koji su u skladu sa opštim ciljevima organizacije i imaju stvarni uticaj na krajnji rezultat.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da postanete analitičar podataka

Analiza podataka je obećavajuće polje sa beskrajnim mogućnostima za rast. Međutim, da biste postali uspešan data analitičar, potrebno je mnogo više od kratkog kursa.Posao zahteva znanje i iskustvo koji se mogu steći samo kroz namenski obrazovni program. Ulaganje jedne godine u sticanje dubinskog razumevanja analize podataka mala je cena za sjajnu karijeru u poslu u kome uživate.

Ako razmišljate o karijeri u analizi podataka, treba da odvojite vreme i uložite ga u svoje obrazovanje i izgradite veštine koje su vam potrebne da biste uspeli. Upišite obrazovni program za analizu podataka i napravite korak ka poslu koji ste oduvek želeli da radite.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track