ŽELITE KARIJERU U SEKTORU INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA: Evo zašto bi trebalo da postanete QA tester
Foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Poslovi u IT sektoru

ŽELITE KARIJERU U SEKTORU INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA: Evo zašto bi trebalo da postanete QA tester

Edukacija -

Karijera testera za kvalitet (QA) postaje sve popularniji izbor među mladim IT profesionalcima. QA testeri rade na ispitivanju softverskih proizvoda kako bi obezbedili njihovu funkcionalnost i kvalitet.

Iako je vrlo često u pitanju početničko radno mesto, ova pozicija donosi mnoge prednosti. Ukoliko razmatrate karijeru u industriji informacionih tehnologija, pročitajte zašto je posao QA testera možda baš pravi izbor za vas.

Stabilnost

Jedna od najvažnijih prednosti karijere u QA testiranju je stabilnost posla. Prema istraživanju agencije Robert Half Technology, QA testeri su među najtraženijim IT profesionalcima, a tražnja za nima nastavlja da raste. Kako se navodi u njihovim istraživanjima, za poslove u ovoj oblasti se u narednim godinama očekuje porast tražnje od 10,8%.

Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Svestranost

Pored stabilnosti posla, QA testeri takođe imaju priliku da ovladaju širokim spektrom veština koje mogu biti korisne u različitim oblastima poslovanja. Primera radi, ovi profesionalci su neretko uključeni u različite faze razvoja softvera, što im omogućava da rano steknu iskustvo u raznim pravcima, uključujući dizajniranje, programiranje i upravljanje projektima.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Raznolikost zadataka i mogućnost razvitka

QA testeri rade na različitim projektima, sa različitim zahtevima i ciljevima, pa na ovom poslu nikad nije dosadno. Pored navedenih prednosti, karijera u QA testiranju takođe nudi mogućnost rasta u kompaniji. Neretko se dešava da QA testeri migriraju na druge pozicije, a vrlo često su u pitanju menadžerski poslovi.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Visina plate

Naposletku, karijera u QA testiranju može biti veoma isplativa. Primera radi, prema istraživanju portala Glassdoor, prosečna godišnja plata za QA testere u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 77.000 dolara. Međutim, plata može biti veća za one sa višim nivoima obrazovanja i iskustva.

Kada je reč o tržištu rada u Evropi, ova suma iznosi oko 36.000 evra godišnje, ali se situacija razlikuje od zemlje do zemlje.

Prema podacima portala Hipo, u zemljama kao što su Švajcarska, Nemačka i Holandija, poslovi u oblasti IT-ja su veoma traženi, a plate QA testera su izuzetno visoke. S druge strane, u zemljama poput Srbije, Bugarske i Rumunije, plate QA testera su nešto manje, ali i dalje konkurentne u odnosu na druge profesije u IT sektoru.

Ako želite da se zaposlite u IT sektoru, obuka za posao QA testera može biti pravi izbor.

​​​​​​​Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track