KO ĆE BITI KRIV AKO SE BILO ŠTA DESI: Čemu političko okupljanje dok Srbija tuguje
Foto: Dado Đilas

Neodgovorno ponašanje dela opozicije

KO ĆE BITI KRIV AKO SE BILO ŠTA DESI: Čemu političko okupljanje dok Srbija tuguje

Politika -

Politički skup koji je deo opozicije najavio za večeras u Beogradu nije samo pokušaj skupljanja jefitinih poena preko tragedije koja je zadesila Srbiju već je i potencijalna opasnost za okupljene! Međutim, dosad nijedan od silnih opozicinara koji su pozvali na skup nije izašao i preuzeo odgovornost u slučaju da se nešto dogodi.

Dostojanstvena Srbija, ona koja deli bol sa ljudima koji su izgubili najmilije u masakru na Vračaru i u Mladenovcu, ostaće večeras kući.

Ostaće kući jer zna da je u najmanju ruku nepristojno organizovati politički skup u danima bola i tuge.

Ostaće kući jer ne pristaje da je šaka političara zloupotrebi i preko njih namakne koji bedni poen.

Ostaće kući jer zna da se u trenucima kada su pojačane emocije atmosfera se ne može lako kontrolisati, te se baš zato u ovakvim situacijama nigde u svetu ni ne prave skupovi poput ovog koji je najavio deo opozicije.

Jednostavno - ovo se ne radi!

Tako da je nepoznato šta uopšte opozicionari žele da postigne ovakvim delovanjem. I ko će biti kriv ako se nešto neplanirano večeras desi?

Političari, da li ste čuli za reč odgovornost? Pa ako već zloupotrebljavate tragediju - onda preuzmite i odgovornost za svoje postupke.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovakvo delovanje dela opozicije izuzetno opasno, kao i da je strašno što pokušavaju da politiziju nemile događaje.

Dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić jasno poručuje da politizacija ova dva slučaja - masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu, nikako nije dobra.

Jakša Šćekić
foto: Youtube Printscreen

- Da je, recimo, na okupljanje povodom ovih tragičnih događaja pozvao Forum gimnazija, učenici i nastavnici, ja prvi bih išao da dam podršku. Ovako, zaista ne mogu da stanem iza nekih političkih partija koje svoj rad zasnivaju na nasilju. Verujem zato da mnogi građani isto neće otići na taj protest iz istih razloga. A tu politizaciju ovih događaja će jednog dana svako platiti na izborima - kaže Šćekić za Kurir.

I Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost poziva opoziciju da se uzdrži od ovakvog delovanja.

- Srbija se sudarila sa zlom. A zlo možemo pobediti samo svi zajedno. Apsolutno je jasno da nije vreme za bilo kakvo politikantstvo u ovim danima nacionalne tuge. Opozicijo, uzdrži se - poručio je Rajić za Kurir.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

Sociolog Vladimir Vuletić napomenuo je da je tumačenje ovih tragedija vrlo kompleksna stvar i dodao da političari sigurno nisu ti koji mogu da ocene, a pogotovo ne svestrano da shvate i objasne šta je to šta se dešava.

- Političari su poslednji koji su tu da tumače šta se i zašto desilo. Oni mogu neke neophodne mere da predlože kako bi se smanjio rizik od sličnih događaja, ali nemam uopšte poverenja u to da bi sud političara o tome šta se dogodilo bio sveobuhvatan, objektivan i slično. O tome treba struka da razgovara i sudi. Sada je najlakše tražiti žrtvenog jarca, ali svađa nikuda ne vodi - zaključio je Vuletić za Kurir.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track