KAKO DO POSLA U IT SEKTORU? Naučite ova 3 manje poznata programska jezika i obezbedite sebi posao
Foto: Tim Edukacija

Manje poznati programski jezici

KAKO DO POSLA U IT SEKTORU? Naučite ova 3 manje poznata programska jezika i obezbedite sebi posao

Edukacija -

Većina početnika u programiranju se s pravom odlučuje za neki od proverenih jezika poput Jave, Pythona i PHP-a. Međutim, postoje i drugi, manje poznati jezici koji garantuju visoku zaradu i konkurentnost na tržištu rada. U nastavku saznajte koje manje poznate jezike možete naučiti da sebi osigurate budućnost.

Kotlin

Kotlin je programski jezik koji se koristi za izradu Android aplikacija i može se koristiti u kombinaciji sa Javom. U poslednjih nekoliko godina postao je popularan zbog svoje jednostavnosti, brzine i sigurnosti.

Prema podacima portala Helloworld.rs, prosečna zarada Kotlin programera u Srbiji iznosi oko 120.000 dinara mesečno, što ga čini jednim od najplaćenijih programskih jezika na našem tržištu.

Kotlin se uglavnom koristi za razvoj Android aplikacija, ali i za bekend i web programiranje. Među prednostima Kotlina je to što je interoperabilan sa Javom, što znači da se Kotlin i Java kôd mogu zajedno koristiti u projektima. Takođe, Kotlin je jednostavan za učenje i omogućava programerima da napišu manje koda u odnosu na druge jezike, što ubrzava proces razvoja aplikacija.

Rust

Rust je relativno nov programski jezik koji se pojavio 2010. godine. Od tada je postao popularan među programerima zbog svojih performansi i sigurnosti. Rust se uglavnom koristi za sistemsko programiranje, kao što su operativni sistemi, upravljanje memorijom, grafičke biblioteke i drugo.

Rust je dizajniran tako da se njegovim korišćenjem izbegnu greške kao što su prekoračenje tampona i borba za pristup deljenoj memoriji, što ga čini jednim od najsigurnijih programskih jezika. Prosečna zarada Rust programera u Srbiji, prema podacima portala Infostud, iznosi oko 130.000 dinara mesečno.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

TypeScript

TypeScript je proširenje JavaScripta koje dodaje statičke tipove, što ga čini lakšim za održavanje i upotrebu. TypeScript se uglavnom koristi za razvoj web aplikacija i razvoj front-end segmenta programerskog posla.

Među prednostima TypeScripta su to što pomaže programerima da izbegnu greške u kodu, povećava produktivnost i olakšava održavanje koda. Prosečna zarada TypeScript programera u Srbiji, prema podacima portala Helloworld.rs, iznosi oko 110.000 dinara mesečno.

Ako želite da naučite neki od najtraženijih programskih jezika na tržištu, sertifikovana jednogodišnja obuka je najbolji način da u tome i uspete. Pod vođstvom mentora ćete ovladati svim tehnikama programiranja i na tržište izaći sa više realizovanih projekata i s prepoznatim sertifikatima.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja