ZAŠTO JE VIŠEJEZIČNO OBRAZOVANJE DANAS VAŽNO: Prednosti učenja na više jezika
Foto: Tim Edukacija

ZAŠTO JE VIŠEJEZIČNO OBRAZOVANJE DANAS VAŽNO: Prednosti učenja na više jezika

Edukacija -

Danas je svet umreženiji nego ikad pre. S obzirom na sve veću prisutnost interneta i društvenih mreža, komunikacija i razmena informacija sa bilo koje tačke na planeti postala je svakodnevna stvar. Takav razvoj događaja je otvorio brojne mogućnosti za poslovanje i saradnju.

Međutim, kako bismo maksimalno iskoristili sve prednosti koje proističu iz ovih promena, neophodan je temelj koji podrazumeva poznavanje stranih jezika. Jezik je ključni faktor koji omogućava pojedincima da se povežu sa globalnim tržištem, uspostave međunarodne veze i ostvare uspeh u sve konkurentnijem poslovnom svetu.

Nažalost, savremeni obrazovni sistem se još uvek nije u potpunosti prilagodio novoj paradigmi, što može ograničiti mogućnosti današnjih školaraca da ostvare svoj puni potencijal kad porastu. U tom kontekstu, modernizacija obrazovnog sistema u pravcu višejezične nastave predstavlja važan korak. Ovakav pristup obrazovanju donosi sa sobom niz prednosti, na koje ćemo ovde ukazati.

Pomaže u razvoju kognitivnih sposobnosti

Svi znamo koliko je poznavanje više jezika značajno, ali mnogi nisu svesni koliko zapravo dvojezičnost može da doprinese, pogotovo ako se sa vežbom i razvojem počne odmalena. Jedna od glavnih prednosti koje dvojezičnost omogućava mladima jeste razvoj kognitivnih sposobnosti.

U to, pre svega, spadaju problem-solving veštine, multitasking veštine, kao i bolje razumevanje matematičkih koncepata. Pored toga, aktivno učenje engleskog tokom ranog detinjstva može da pripremi i zainteresuje mališane za učenje različitih programskih jezika.

Najpre će im omogućiti da se ranije zainteresuju za programiranje, a potom i da savladaju komplikovane programerske koncepte, čiji su temelji u velikom broju slučajeva na engleskom. U ovoj oblasti, privatno obrazovanje prednjači. Sa akcentom na višejezičnoj nastavi i digitalnom opismenjavanju učenika od ranog uzrasta, neke privatne škole bi mogle da služe kao primer za razvoj obrazovnog sistema u budućnosti.

LINK group
foto: Tim Edukacija

Podstiče kreativno razmišljanje

Višejezično obrazovanje takođe podstiče kreativno razmišljanje na nekoliko načina. Prvo, omogućava divergentno razmišljanje putem korišćenja različitih lingvističkih alata i kulturnih konteksta. Na taj način, deca stiču sposobnost da generišu širi spektar ideja i perspektiva.

Sa druge strane, višejezično obrazovanje ima značajan uticaj na još jedan ključni element kreativnog razmišljanja – mentalnu fleksibilnost. Ova izuzetna sposobnost omogućava pojedincima da se lako prilagođavaju različitim zahtevima i razmišljaju na raznovrsne načine, čime postižu veću kreativnost i inovativnost.

Savladavanje više jezika omogućava školarcima da razvijaju višestruke načine razmišljanja, što im pruža mogućnost da istražuju nove perspektive i stvaraju originalna rešenja.

Ključ za globalno razumevanje i razvoj društvenih veština

Važno je napomenuti i društvene mogućnosti koje se pružaju deci koja govore više jezika. U idealnom razvoju mladih, ključno je da oni uspostave kontakt sa što većim brojem ljudi i da razviju razumevanje različitih kultura.

U tom smislu, jezik predstavlja jedan od najboljih načina za sticanje uvida u drugu kulturu. Višejezičnost tako postaje most ka kulturnoj raznolikosti i inkluzivnosti. Osim toga, višejezično obrazovanje ima direktan uticaj na sposobnost dece da uspostave kontakte sa ljudima iz drugih kultura, otvarajući im vrata ka međunarodnoj saradnji i razmeni.

Učenici koji koriste više jezika imaju veće šanse da se aktivno uključe u međunarodne projekte, putovanja i programe razmene tokom srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja. Deca koja su sposobna da komuniciraju sa ljudima iz različitih zemalja i kultura predstavljaju osnovu za izgradnju globalnih prijateljstava i saradnje.

LINK group
foto: Tim Edukacija

Stvara temelj za uspešnu budućnost

Poznavanje više jezika pruža brojne prednosti deci koja započinju njihovo učenje od malih nogu, a najveća prednost je to što ih ono priprema za uspešnu budućnost u kojoj poznavanje samo jednog jezika jednostavno nije dovoljno. Da bismo osigurali da naša deca budu spremna za izazove koji ih čekaju, ključno je početi njihovu pripremu što ranije. Upravo tu ulogu u pripremi igra višejezično obrazovanje.

Zaključak: Višejezičnost kao ključ za budućnost

Višejezičnost više nije samo prednost već i neophodna veština za budućnost. Ona pomaže učenicima da budu bolje pripremljeni za globalizovani svet, unapređuje njihove kognitivne sposobnosti, poboljšava kreativno razmišljanje i omogućava dublje razumevanje i povezivanje sa ljudima i kulturama širom sveta. Određene privatne škole već danas implementiraju sisteme usmerene ka višejezičnom obrazovanju i pripremi učenika za budućnost. Kroz kombinovane programe obrazovanja, ove škole nastoje da pruže svojim učenicima sve neophodne veštine kako bi se uspešno suočili sa prilikama i izazovima koji dolaze.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track