ŠEST VAŽNIH PITANJA koja treba da postavite sebi pre upisa na fakultet
Foto: Tim Edukacija

ŠEST VAŽNIH PITANJA koja treba da postavite sebi pre upisa na fakultet

Edukacija -

Analizom odgovora možete doći do jasnog zaključka i odgovora na pitanje koji fakultet želite da pohađate.

Odluka o izboru akademskog puta je jedan od ključnih trenutaka u životu. Međutim, pre upisa na fakultet ključno je prikupiti bitne informacije i postaviti prava pitanja. U ovom članku predstavljeno je šest ključnih pitanja koja budući studenti treba da razmotre kako bi doneli pravu odluku o odabiru svog akademskog puta.

Kakve su moje karijerne aspiracije?

Pre upisa na fakultet važno je da razmislite o svojim željama kada je u pitanju karijera. Istražite obrazovne zahteve i mogućnosti oblasti ili industrije koja vas interesuje. Procena vaših interesovanja, snaga i dugoročnih ciljeva pomoći će vam da odaberete fakultet koji je u skladu sa vašim ambicijama.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

[1]

Da li fakultet organizuje stručnu praksu?

Jedan od najbitnijih segmenata tokom studiranja svakako je i stručno usavršavanje. Obavezno se raspitajte o tome da li fakultet organizuje stručnu praksu tokom studija i šta ona obuhvata. Neke od obrazovnih institucija imaju ugovore s različitim kompanijama u kojima njihovi studenti volontiraju određeno vreme. Za to dobijaju bodove od fakulteta i iskustvo koje im svakako može biti od velikog značaja za buduću karijeru. Takođe, na ovaj način mogu doći i do posla i nekih drugih angažmana u budućnosti kada završe sa studiranjem.

Šta o fakultetu misle njegovi studenti?

Najbolja potvrda da škola nudi kvalitetno obrazovanje jesu uspešni i zadovoljni studenti. Možete se raspitati i proveriti mišljenje trenutnih i bivših studenata o fakultetu. Takođe, ako uvidite da su studenti bez problema pronašli zaposlenje, to vam može biti dovoljan dokaz da fakultet obraća pažnju na kvalitet studijskih programa koji su vam na raspolaganju.

Kakva su reputacija i akreditacija fakulteta?

Reputacija i akreditacija fakulteta igraju značajnu ulogu u oblikovanju vašeg obrazovnog iskustva i buduće karijere. Istražite reputaciju fakulteta u okviru željene oblasti, ispitajte njegove rang-liste i istražite dostignuća i uspehe bivših studenata. Proverite da li fakultet ima odgovarajuću akreditaciju, jer to osigurava da institucija ispunjava specifične standarde kvaliteta i povećava vrednost vaše diplome.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

[2]

Koji se programi i resursi nude?

Istražite dodatne mogućnosti i resurse koje fakulteti pružaju kao što su pohađanje stručne prakse, vannastavne aktivnosti i usluge karijernog savetovanja. Dostupnost ovih resursa može u velikoj meri obogatiti vaše iskustvo učenja i doprineti vašem ličnom i profesionalnom razvoju.

Da li postoji sistem mentorstva?

Tokom pohađanja fakulteta biće vam potreban mentor kome ćete moći da se obratite za sve nedoumice koje možda imate. Zato je važno da saznate da li fakultet koji želite da upišete ima određeni sistem mentorstva i da li postoje profesori koji su zainteresovani za ovakvu vrstu saradnje. Kasnije će vam ta osoba biti od velikog značaja prilikom izrade završnog rada i sprovođenja istraživanja koja su vam neophodna za završni rad.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

[3]

Upis na fakultet je značajna odluka koja zahteva pažljivo razmatranje i istraživanje. Postavljanjem ovih šest osnovnih pitanja budući studenti mogu doneti odluke o izboru svog akademskog puta. Zapamtite, odvajanje vremena za prikupljanje informacija i razmišljanje o ciljevima omogućiće vam da donesete najbolju odluku za sebe i svoju budućnost i obezbediti vam put ka uspehu.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track