OTKRIJTE KOLIKO VREMENA treba posvetiti učenju programskog jezika koji će vam doneti odličnu zaradu
Foto: Tim Edukacija

OTKRIJTE KOLIKO VREMENA treba posvetiti učenju programskog jezika koji će vam doneti odličnu zaradu

Edukacija -

Kao što je već više puta potvrđeno, programeri su ne samo najtraženiji već i najplaćeniji stručnjaci današnjice! Razlozi za to su mnogobrojni i očigledni.

Neizostavni stubovi moderne tehnologije, programeri su i tvorci inovativnih softvera, aplikacija i sistema. Neophodni su za poslovanje kako velikih korporacija tako i startapa, te potražnja za talentovanim programerima nikada ne jenjava.

Međutim, ko su zapravo ovi stručnjaci i koliko su svog vremena izdvojili da savladaju veštine koje im omogućavaju da budu najtraženiji na tržištu? Da li ste i vi među onima koji maštaju o neverovatnoj zaradi i koji su spremni da ulože trud kako bi postali deo popularnog IT sektora?

Koji su najatraktivniji i najplaćeniji programski jezici današnjice

Kada govorimo o programskim jezicima koji će vam doneti najviše prihoda, ne postoji onaj koji je nedvosmisleno najplaćeniji. To vam zapravo pruža mogućnost izbora, te se možete opredeliti za onaj koji ćete lakše savladati, a onda svoja znanja proširiti ili preusmeriti ka savladavanju jezika koji je u neku ruku zahtevniji.

Primera radi, u Srbiji se izdvajaju Python programeri, čija minimalna zarada iznosi oko 900 evra, i to na juniorskoj poziciji, dok Python programeri seniori zarađuju i preko 2.600 evra mesečno. Ipak, zarada programera zavisi od različitih faktora, kao što su geografska lokacija, iskustvo, industrija i specifične veštine.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Predstavljamo vam neke od programskih jezika koji se trenutno izdvajaju kao najatraktivniji i često se povezuju sa visokim platama i velikom potražnjom.

  • Python – Opšti programski jezik visokog nivoa, veoma moćan i jednostavan za učenje, intuitivan i skoro nalik engleskom, što ga, poput Jave, čini veoma popularnim izborom za početnike.

  • JavaScript – Danas je nemoguće da na neki način ne koristite ovaj jezik. Upotrebljiv je i za back-and i front-end programiranje, te je važan za razvoj veb-stranica i veb-platformi (najpopularnije među njima su Facebook, Twiter, Gmail i YouTube).

  • Ruby – Još jedan skriptni jezik koji se obično koristi za razvoj veba. Prilikom njegovog kreiranja ideja je bila da se napravi programski jezik koji je jednostavan za korišćenje, čitljiv i fleksibilan. Iz tog razloga ima reputaciju jedne od prijateljskih i najkorisnijih zajednica korisnika.

  • Go – Jedan od osnovnih jezika koji favorizuje Google. Fleksibilan je i sposoban da efikasno prikazuje velike količine informacija. Kao takav, idealan je za inženjere koji žele da uđu u oblast programiranja sistema.

  • Swift – Brz, siguran i podržan od jednog od najvećih igrača u tehnološkom svetu, ali verovatno neće biti vaš prvi izbor kada je reč o opštem programiranju i razvoju. Ipak, ako ste zainteresovani za Apple proizvode i razvoj mobilnih aplikacija, Swift je odličan izbor za početak.

Dakle, ovi jezici se koriste u različitim oblastima – od razvoja veba i mobilnih aplikacija do veštačke inteligencije i analitike podataka, što ih i čini toliko popularnim. Važno je napomenuti da se ova situacija može promeniti tokom vremena budući da se tehnologija sve više razvija i zahtevi tržišta menjaju.

Pritom, ne zaostaje ni potražnja za C#, PHP i SQL programerima, kao ni za softver-testerima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Koliko je zaista vremena potrebno da savladate neki programski jezik

Sasvim sigurno svi žele da budu programeri zbog visine plate i brojnih beneficija koje zaposleni u IT-ju imaju. Međutim, ono što vas verovatno najviše interesuje jeste koliko zapravo vremena morate da izdvojite kako biste savladali neki programski jezik i ostvarili neverovatnu zaradu.

Istina je da za manje od godinu dana možete postići solidan nivo znanja i steći odgovarajuće veštine iz oblasti programiranja. Pored truda i posvećenosti, bitno je da se u učenju vodite kvalitetnim programom i da, po mogućnosti, uz sebe imate iskusne vodiče koji će vas kroz taj program usmeravati. Na ITAcademy, vodećoj instituciji koja prati sve aktuelnosti na IT tržištu, možete pronaći najkvalitetniji plan i program obuke i izabrati jedan od dva načina usavršavanja – onlajn ili tradicionalno, iz učionice.

Komunikacija sa stručnim predavačima, mentorska podrška, praktične vežbe i rad na realnim projektima koji vam pomažu da steknete iskustvo i samopouzdanje koji su vam neophodni da biste se bavili programiranjem predstavljaju ono što ćete školovanjem na ITAcademy dobiti. I ne samo to, na ITAcademy dobijate i mogućnost da razvijete niz specifičnih veština potrebnih da pobedite konkurenciju i pronađete dobro plaćen posao.

Ne gubite vreme, već započnite svoj put ka dobro plaćenom poslu što pre. Posetite ovu stranicu i izaberite program koji će od vas stvoriti traženog IT stručnjaka!

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track