SAMO 20 MESTA: PRIJAVITE SE ZA PREDAVANJE ČUVENOG SCENOGRAFA NA FSU
Foto: Tim Edukacija

SAMO 20 MESTA: PRIJAVITE SE ZA PREDAVANJE ČUVENOG SCENOGRAFA NA FSU

Edukacija -

Fakultet savremenih umetnosti je kroz svoju tribinu pod nazivom „Susreti” ugostio mnoge znamenite srpske pisce, glumce, dizajnere i slikare. Ovog puta imamo izuzetnu čast i zadovoljstvo da nam gost bude renomirani srpski scenograf Aleksandar Denić.

Tim povodom imate ekskluzivno pravo da i vi prisustvujete osmoj tribini „Susreti”, koja će se održati u utorak, 5. decembra, sa početkom u 18 časova, u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti.

Ostavili smo 20 mesta za one najbrže, zato morate požuriti kako biste rezervisali svoje mesto na vreme. Prijavite se ovde.

Pridružite se studentima Fakulteta savremenih umetnosti i budite deo ovog izuzetnog predavanja.

Gost FSU – slavni srpski scenograf

Aleksandar Denić je srpski vizuelni umetnik, slikar, filmski i pozorišni scenograf.

Autor je većeg broja pozorišnih i filmskih scenografija, kako kod nas tako i u inostranstvu.

​​Godine 1992. diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu i stekao zvanje diplomirani slikar/scenograf.

Svoju plodonosnu karijeru započeo je 1985. godine na filmu kao idejni tvorac scenografija nekih od remek-dela jugoslovenske i srpske kinematografije. Poslednju deceniju je skoro isključivo posvetio pozorišnoj i operskoj scenografiji, oblasti u kojoj je prepoznat kao jedan od najplodonosnijih evropskih stvaralaca.

U njegovim vizuelnim interpretacijama dramskih tekstova scena postaje osoben i razrađen semiotički sistem koji likovnim sredstvima razmatra postmodernu svakodnevicu, istoriju, identitet, odnos pozorišnog i medijskog spektakla, kao i društvene zadatke. Upravo iz tog razloga Denićeve scenografije predstavljaju neke od najuspelijih i kritički najpriznatijih evropskih i svetskih vizuelnih dramaturgija koje samosvesno istražuju sopstvene komunikacijske potencijale.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su: Godišnja nagrada ULUPUDS-a za scenografiju, Kristalna prizma Filmske akademije Jugoslavije, Zlatni vitez, nominacija za Emi nagradu za scenografiju filma „Rasputin”, Zlatni ćuran, operski scenograf godine po izboru Opernvelta (Bühnenbildner des Jahres) i mnoge druge.

Od 2012. aktivno učestvuje u akademskoj zajednici i postaje vanredni profesor scenografije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Od 2015. do 2016. bio je redovni profesor scenografije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, a od 2021. je vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U periodu od 2012. do 2022. godine sarađuje sa najznačajnijim evropskim pozorištima i institucijama kulture, kao što su bečki Burgteatar, berlinski Folksbine i pariski Odeon, gde radi na scenografijama predstava, opera i baleta.

Karijera Aleksandra Denića, pored kritički zapaženog scenografskog rada, po kome je najpoznatiji, uključuje članstva u Nacionalnom savetu za kulturu, Upravnom odboru Narodnog pozorišta u Beogradu i ULUPUDS-u, čiji je predsednik bio svojevremeno, zatim rad na poziciji umetničkog direktora Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), kao i osnivanje Srpske filmske asocijacije.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Velika nam je čast što ćemo imati priliku da ugostimo Aleksandra Denića, te pozivamo sve studente i profesore, ali i ostale zainteresovane, da dođu i lično upoznaju našeg renomiranog umetnika i dizajnera.

Dođite i budite deo ovog izuzetnog predavanja! Vidimo se u utorak, 5. decembra, sa početkom u 18 časova.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja