TRANSFORMACIJA GRADA: Od stagnacije do prosperiteta
Foto: Shutterstock

Pokazatelji razvoja Novog Sada

TRANSFORMACIJA GRADA: Od stagnacije do prosperiteta

Srbija -

Dobrim planiranjem i investiranjem, oslanjajući se na najvažniji resurs grada, na njegove građane, omogućena je revitalizacija Novog Sada

U istoriji Novog Sada, ako pogledamo poslednjih sedamdeset godina, videćemo jasno definisane periode uspona, ali i padova. Srpska Atina je prošla kroz decenije velikog ekonomskog i demografskog uspona u pedesetim i šezdesetim godina prošlog veka, nakon čega je usledio početak stagnacije polovinom sedamdesetih godina, opadanje u osamdesetim i vrtoglavi pad koji je obeležio poslednju deceniju 20. veka i prvu deceniju 21. veka, kaže za Kurir Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva u Novom Sadu.

- Ako uporedimo osnovne ekonomske parametre, videćemo da je Novi Sad nakon 2012. godine započeo period sveopšteg privrednog i demografskog uspona. Kada je Miloš Vučević sa svojim timom preuzeo vođenje Novog Sada, suočio se s praznom gradskom kasom i morem problema u javnim preduzećima. Odgovornim pristupom u vođenju javnih finansija omogućene su osnovne pretpostavke i poslovna klima za oporavak ekonomije. Za potvrdu ovog zaključka uzećemo u obzir dva važna ekonomska pokazatelja u životu jednog grada, a to su budžet i podaci zaposlenosti. Ostvarenje budžeta Grada Novog Sada u 2022. godinu iznosilo je 40.501.429.899 dinara i bilo je veće je u odnosu na 2012. godinu za neverovatnih 19.216.241.255 dinara, odnosno za 90,3%. Iza ovih podataka jasno se vidi činjenica da budžet Grada Novog Sada bio dupliran - navodi Đurđev.

On ističe da je Vučevića, kada je došao na poziciju gradonačelnika grada Novog Sada, dočekala ogromna nezaposlenost.

- Konkretno, 31. 12. 2013. godine bilo je 29.872 nezaposlenih lica. Međutim, 2018. godine broj nezaposlenih u Novom Sadu iznosio je 14.608 lica, a 2022. godine, kada je Vučević napustio Novi Sad, iznosio je 11.456 lica, što je u odnosu na 2000. godinu iznosilo smanjenje od 60.53%! Valja napomenuti da je Novi Sad u periodu 2013-2022. godine ostvario i ogroman demografski razvoj i da su sve te reke ljudi koje su se slile u Srpsku Atinu pronašle način da privređuju i doprinesu razvoju grada. Građenje politike koja počiva na dobrobiti svih građana i države, dobro planiranje i investiranje, oslanjajući se na najvažniji resurs grada, a to su njegovi građani, omogućilo je administraciji Miloša Vučevića da preporodi Novi Sad posle razarajuće privatizacije koja je faktički uništila staru novosadsku industriju - ističe Đurđev.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track