CESID OBJAVIO KONAČNE REZULTATE IZBORA! RIK prebrojao 95 odsto, obraća se večeras u 20 sati
Foto: EPA Andrej Cukic

izbori 2022.

CESID OBJAVIO KONAČNE REZULTATE IZBORA! RIK prebrojao 95 odsto, obraća se večeras u 20 sati

Izbori 2022. -

CeSID je objavio konačne rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora, projekciju raspodele mandata u Narodnoj skupštini kao i konačnu projekciju izlaznosti.

Na osnovu rezultate lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 42,9 odsto glasova.Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije dobila je 13,5 odsto, a Socijalistička partija Srbije 11,4 odsto glasova.

Slede koalicija NADA sa 5,4 odsto, koalicija Moramo sa 4,6 odsto, koalicija okupljena oko Dveri sa 3,9 i stranka Zavetnici sa 3,8 odsto.

Ostale liste su ispod izbornog cenzusa od tri odsto.

Objavljena je i konačna projekcija rezultata glasanja za predsednika Srbije po kojoj je kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu sa 58,3 odsto glasova dok je na drugom mestu kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, Zdravko Ponoš sa 18,3 odsto glasova.

Sledi kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović za koga je glasalo šest odsto izašlih birača, kandidati Patriotskog bloka i Zavetnika, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski sa 4,4 odsto podrške i Biljana Stojković ispred koalicije Moramo koju je podržalo 3,3 odsto birača koji su glasali na jučerašnjim izborima.

CeSID-ova projekcija pokazuje i da je Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti dobila 2,1 odsto glasova dok je za kandidata Srpske desnice Mišu Vacića glasalo 0,9 odsto izašlih birača.

Republička izborna komisija saopštila je da će prvi preliminarni rezultati jučerašnjih izbora biti saopšteni danas posle 20 sati, a da se do tada rezultati mogu pratiti na veb prezenetaciji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja