JEREMIĆ: Narodna stranka nudi program kako da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju
Foto: Beta/Milan Obradović

JEREMIĆ: Narodna stranka nudi program kako da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju

Izbori 2024 -

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Narodna stranka jedina koja na predstojećim izborima ne nudi samo slogane, već i konkretan program sa jasnim koracima kako da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu, da ne postane kolonija i da bude vojno i politički neutralna.

- Nastupamo na izborima samostalno i narodu nudimo program čije su glavne tačke odbacivanje francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije, uz istovremeno redefinisanje odnosa sa EU, zabrana kopanja litijuma, povratak finansijske suverenosti i državna pomoć domaćoj privredi i poljoprivredi - rekao je Jeremić.

On je istakao da Narodna stranka nudi konkretne korake, za razliku od ostalih partija koje se na nivou slogana zalažu za odbacivanje francusko-nemačkog plana i ocenio da Srbija ne bi postala članica Evropske unije čak ni kada bi priznala Kosovo, tako da je jedino realno članstvo u Evropskom ekonomskom prostoru, koje ne zahteva priznavanje Kosova.

Jeremić je istakao da Srbija ne može biti jedina država na svetu koja će poslužiti kao eksperiment kopanja litijuma tamo gde žive ljudi, jer danas ne postoji tehnologija rudarenja tog metala koja trajno ne uništava životnu sredinu.

Istakao je da Srbija mora da povrati finansijski suverenitet i da je prvi korak osnivanje Državne razvojne banke, koja bi podržavala domaća mala i srednja preduzeća, a potom osnovanje domaćih komercijalnih banaka i istovremeno zaustaviti nekontrolisano zaduživanje u inostranstvu.

Loše upravljanje ekonomijom mora da stane. Srbija se nekontrolisano zadužuje u inostranstvu, a onda stranim kompanijama poklanja i do 144.000 evra po radnom mestu, kazao je Jeremić.

Dodao je da Srbija mora da bude vojno neutralna u odnosu na sukobe velikih sila u 21. veku i naveo da održiva vojna neutralnost podrazumeva uvođenje savremenog vojnog roka.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track