OVAKO IZGLEDA NAJSTARIJA KUĆA U BEOGRADU Krije TAJNU koju niko do danas nije uspeo da otkrije, a evo i zašto NEMA NIKAKVO OBELEŽJE
Foto: Printscreen/RTS

OVAKO IZGLEDA NAJSTARIJA KUĆA U BEOGRADU Krije TAJNU koju niko do danas nije uspeo da otkrije, a evo i zašto NEMA NIKAKVO OBELEŽJE

Beograd -

Najstarija kuća u Beogradu je na Dorćolu, u ulici Cara Dušana, sa brojem 10. To piše u knjigama. Ali, na samoj kući nema obeležja koje nam govori o istoriji. Zašto, kada bi to bio dobar turistički mamac?

Mala kuća u Ulici cara Dušana broj 10 najstariji je sačuvani stambeni objekat u gradu, a sagrađen je u prvoj polovini 18. veka. Nije mogao bilo ko ovde da stanuje, jer su placevi bili vrlo skupi, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

najstarija kuća
foto: Printscreen/RTS

„Ovde je živeo i radio Elijas Flajšman, on je bio majstor remenar i vidite ove otvore gore u tavanskom prostoru on je na tavanu držao štavljene i neštavljene kože i zbog toga su ti otvori bili bitni da može da se provetrava“, objašnjava Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda.

Kuća se sastoji od podruma, prizemlja, sprata i tavanskog prostora.

„Prvobitno je imala određene ukrase na fasadi, ali su Turci nakon 1739. godine, kada su ponovo osvojili Beograd, sve te ukrase razlupali i sklonili“, dodaje Bojana Ibrajter.

najstarija kuća
foto: Printscreen/RTS

Ova kuća je spomenik kulture od 1987. godine, ali malo ko to zna.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pre nekoliko godina radio jedan projekat obeležavanja spomenika kulture tablama sa kju-ar kodom, koji su vodili na Vikipedijine tekstove koje su zaposleni u Zavodu pisali. Nažalost, nisu svi spomenici kulture dobili te table, ali to je nešto što razmišljamo da ponovimo“, navodi Ibrajterova.

Misterija

Za ovu kuću su vezane urbane legende o različitim tajnim tunelima koji su navodno spajali svih sedam kuća, kao i pojedine delove Beograda, a postoji teorija i da je podrum kuće povezan sa Kalemegdanskom tvrđavom.

Sam podrum kuće za koji su vezane legende u međuvremenu je potpuno pregrađen. Decenijama je bio pod vodom, tako da niko od istraživača, čak i kad su pokušali osamdesetih godina prošlog veka da uđu, nije od silne vode mogao da pristupi tom delu.

Kurir.rs/RTS/24sedam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track