RIK: Glasači sa KiM glasaće u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu! Proglašena lista DJB-SDS
Foto: Fonet/Milica Vučković

RIK: Glasači sa KiM glasaće u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu! Proglašena lista DJB-SDS

Izbori 2024 -

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da ne postoje uslovi da se na Kosovu i Metohiji sprovedu izbori, tako da će birači sa Kosova moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu. Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati.

Kako je rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, oni su Kancelariji za Kosovo i Metohiju uputili dopis o načinima da se omogući glasanje na izborima na prostoru KiM.

"Obavešteni smo od kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje Oebsa koji asistira u izborima još od 2012. godine", rekao je Dimitrijević.

Član RIK-a Nemanja Stanković predložio da se RIK obrati vladi Srbije kako bi se obratila Unmiku i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu.

Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Željka Radeta rekla da do 2022. Oebs imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja "jedina ispravna i moguća".

RIK je proglasila večeras izbornu listu "Saša Radulović- Dosta je bilo- Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka- Ana Pejić -Otete bebe- Dobro jutro Srbijo".

Kako je rečeno na sednici podneta je lista sa 250 kandidata koja ispunjava sve uslove za proglašenje, uz nju je predato 11.597 izjava o podršci građana, a naknadnim prebrojavanjem je utvrđeno da je predato 10.534 valjanih potpisa.

RIK je na sednici konstatovala i više ostavki na mesta u opštinskim izbornim komisijama.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:04

OPOZICIJI BI ODGOVARALO AKO SRBI SA KIM NE GLASAJU! Todorov: NJima je Kosovo važno samo u kampanji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track