DRUGA KONFERENCIJA RIK-A: Izlaznost do 10 časova 9,94 odsto
Foto: RIK Printscreen

izbori 2023

DRUGA KONFERENCIJA RIK-A: Izlaznost do 10 časova 9,94 odsto

Izbori 2024 -

BEOGRAD - Republička izborna komisija - RIK, održala je u 11 časova drugu konferenciju na kojoj je saopšteno da je prema prvim podacima, izlaznost do 10 časova 9,94 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Direktor Republičkog zavoida za sastistiku Miladin Kovačević kazao je da u poređenju sa prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima od 3. aprila 2022. godine do 10 sati izlaznost je bila 9,54 odsto, a konačna izlaznost 58,60 odsto.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da se glasanje na gotovo svim biračkim mestima sprovodi u najboljem mogućem redu i dodao da je nedopustivo širenje panike i vršenje pritiska na organe za sporvođenje izbora, a posebno na društvenim mrežama paušalno bez navođenja konkretnih biračkih mesta.

"Tamo gde ih evetualno bude bilo sve probleme će rešavati članovi biračkih odbora koji su jedini po zakonu zaduženi da ih rešavaju i održavfaju red na biračkim mestima"; rekao je Dimitrjević.

Naveo je nekoliko primera biračkih mesta na kojim su navodno prijavljene nepravilnosti i istakoa da su sva proverena i da nepravilnosti ne postoje.

Podsetio je da pravo glasa na ovim izborima ima 6.500.666 birača koji mogu da glasaju na 8.273 biračkih mesta, od čega je 29 u Zavodima za izvršenje krivičnih sankcija a 81 u inostranstvu u 35 zemalja.

Gledajte večeras u 19.55 časova specijalnu emisiju o izborima "SRBIJA BIRA 2023" na Kurir televiziji! Saznajte prvi sve najvažnije informacije uz stručne analize eminentnih gostiju!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja