PREDSEDNIK RIK-A DIMITRIJEVIĆ: Nezabeležen pritisak na RIK, nismo nadležni za beogradske izbore
Foto: Milos Tešić/ATAImages

izbori 2023

PREDSEDNIK RIK-A DIMITRIJEVIĆ: Nezabeležen pritisak na RIK, nismo nadležni za beogradske izbore

Izbori 2024 -

BEOGRAD- Predsednik Republičke izborne komisijeVladimir Dimitrijević izjavio je nešto posle ponoći da su protesti ispred zgrade RIK-a "nedopustivo nasilje" i da su neki demonstranti pokušali da u zgadu unesu noževe i palice.

Dimitrijević je pokazao torbu sa drvenom palicom. Dimitrijević je rekao da je ispred RIK-a napadnut direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević, nekoliko članova RIK-a, ali i neki od kandidata liste "Srbija protiv nasilja", te da to mora da bude osuđeno i sankcionisano.

On je naveo da su danas poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić došli u RIK, da ih je primio na razgovor, gde su mu predali zahtev za raspisivanje novih izbora za skupštinu Beograda.

Dodao je da su RIK optužili za izbornu krađu i da RIK zastupa interes Aleksandra Vučića, što je on negirao, jer kako je rekao RIK čine predstavnici svih stranaka.

"Ovo je neprimeren i neprihvatljiv pritisak na mene i RIK pri čemu se zanemaruje da RIK nije organ za sprovođenje gradskih izbora, već je to Gradska izborna komisija (GIK). RIK nije drugostepni organ za GIK, kako tvrde, već Viši sud u Beogradu, pa RIK ne može da raspiše ni sprovede nove beogradske izbore", rekao je Dimitrijević.

Okupljanje građana ocenio je kao svestan pritisak na instituciju i dodao da je to nezabeleženo do sada na ovakav način.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

00:20

Napad na Miladina Kovačevića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track