PREDSEDNIK REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE: RIK ne može da utiče na izborni postupak u Beogradu ni na raspisivanje novih izbora
Foto: FoNet/Milica Vučković

PREDSEDNIK REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE: RIK ne može da utiče na izborni postupak u Beogradu ni na raspisivanje novih izbora

Izbori 2024 -

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ponovio je da RIK ne može ni na koji način da bude uključen u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, još manje da utiče na raspisivanje novih izbora.

Vladimir Dimitrijević je na sednici RIK-a kao prvu tačku dnevnog reda naveo razmatranje zahteva koalicije “Srbija protiv nasilja“ za raspisivanje novih izbora za Skupštinu Grada Beograda.

"Razlog za sazivanje današnje sednice je podnesak koji su mi 18. decembra predali u sedištu Republičke izborne komisije narodni poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić u ime koalicije 'Srbija protiv nasilja', kojom je RIK-u upućen zahtev za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu Grada Beograda", rekao je Dimitrijević.

RIK, Sednica RIK
foto: FoNet/Milica Vučković

"Podsetiću vas ponovo i da su me prilikom ovog zahteva zamolili da im, kao pravno neukoj stranci, imajući u vidu da, kako su naglasili, nisu pravničke struke, dam pravno mišljenje, odnosno tumačenje podnetog zahteva, kao i materijala koji su za ovaj zahtev podneli, a to su bili posebno pozivi za glasanje takozvanih fantomskih birača, odnosno nepostojećih birača na određenim adresama koje su dostavili na jednoj gomili poziva za glasanje", dodao je Dimitrijević.

Ponovio je da "Republička izborna komisija ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, još manje da utiče na raspisivanje novih izbora".

RIK, Sednica RIK
foto: FoNet/Milica Vučković

"Međutim, na ovaj način sam morao da reagujem i nakon jučerašnjeg obraćanja pojedinih članova RIK-a ispred koalicije 'Srbija protiv nasilja' ovde ispred sedišta RIK-a, tu je nastavljena priča o navodnim nepravilnostima i tzv. fantomskim biračima, pa ne bih želeo da se time svesno i nesvesno dodatno javnost dovodi u zabludu da RIK ima veze sa bilo kakvim navodnim nepravilnostima na kojima se već danima zasnivaju protesti ovde ispred sedišta RIK-a", ukazao Dimitrijević.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:58

Napadnuti članovi RIK-a, oboren Miladin Kovačević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja