Najnovije vesti

ZAEV OD PAPRIKE ZARADIO 2,4 MILIONA MARAKA: Prodavali smo u Horgoš, sav porodični kapital stvoren je u Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

životna ispovest za kurir

ZAEV OD PAPRIKE ZARADIO 2,4 MILIONA MARAKA: Prodavali smo u Horgoš, sav porodični kapital stvoren je u Srbiji

Moja životna priča

Šef vlade Severne Makedonije Zoran Zaev otkrio je dosad nepoznate detalje o svom životu u životnoj ispovesti za Kurir.

Kako je ispričao, majka mu je bila nastavnica biologije i hemije, a otac magacioner, i otkupljivao je poljoprivredne proizvode u ZIK "Strumica".

- Svi smo, i roditelji i moj mlađi brat Vice i ja, puno radili poljoprivredu. Strumica je najpoznatiji, najveći proizvođač paradajza, paprike, krastavca, lubenice, kupusa... Svako strumičko selo imalo je po jedan grad u Srbiji gde su ljudi tradicionalno prodavali te proizvode. Murtino je bilo dominantno u Gornjem Milanovcu. Jesam jednog leta bio i na Kaleniću u Beogradu, ali tradicija je tradicija, vratio sam se u Gornji Milanovac. Nekih pet-šest leta sam s dedom i stričevima, a neki put i sam, odlazio na taj pijac. Lepe smo pare tu zarađivali. Od tri meseca rada na pijaci u Gornjem Milanovcu, juna, jula i avgusta, podigli smo četvorospratnu kuću. Tada su vredeli i novac i rad. Sve naše bogatstvo krenulo je od poljoprivrede - ispričao je Zaev za Kurir.

Prvi period mladosti proveo sam u Srbiji, a tokom sankcija devedesetih Srbija je morala nekako da održava fabrike, da rade.

Zoran Zaev
foto: Zorana Jevtić

- Uspeli smo da se probijemo kod međunarodnih institucija i dobijemo dozvolu da isporučujemo sirovine za Staklaru u Paraćinu, čiji smo zastupnici i dan-danas za Severnu Makedoniju, samo što to sada radi moj bratanac. Bio sam tada komercijalni direktor porodične kompanije. Sve to je nezaboravno, organizacija je bila vrlo specifična. Moji prvi zarađeni ekstranovci su od prodaje "Meriminog" praška za veš u Makedoniji, takođe devedesetih. Prva velika zarada od 2,4 miliona maraka, od paprike je, koju smo sušili u Strumici, a davali za Horgoš za proizvodnju aleve paprike. Te 2001. u Subotici smo pregovarali o ceni, kvalitetu, standardima. Pao je dogovor, profit je bio 2,4 miliona maraka. I tim kapitalom smo kupili ciglanu - otkriva Zaev.

Premijer Severne Makedonije ističe da je kapital njegove porodice stvoren s pijace u Gornjem Milanovcu i iz srpskih fabrika.

- I to moj sin i moja ćerka znaju, a kamoli stariji članovi porodice. I sad nek mi neki srpski političar kaže da Zaev ima rezerve prema Srbiji - ispričao je Zaev za Kurir.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track