Najnovije vesti

SVETSKI DAN BRAJEVOG PISMA: U Srbiji preko 12.000 slepih i slabovidih osoba
Foto: Promo

brajeva azbuka

SVETSKI DAN BRAJEVOG PISMA: U Srbiji preko 12.000 slepih i slabovidih osoba

OSI Informator
15:21h

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, povodom Svetskog Dana Brajevog pisma istakao je da Ministarstvo posvećuje posebnu pažnju slepim i slabovidim osobama i trudi se da im omogući bolje uslove za život i rad.

- U Republici Srbiji svi građani su jednaki, što je i naziv naše medijske kampanje, koju smo pokrenuli povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U poslednjih godinu dana, nabavili smo Brajeve štampače, obezbedili smo sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, obavili postavljanje zvučne signalizacije na raskrsnicama i još mnogo toga kako bismo izašli u susret potrebama osoba sa invaliditetom i pomogli im u skladu sa mogućnostima koje imamo - rekao je Đorđević i dodao da u Srbiji ima preko 12.000 slepih i slabovidih osoba i da je upravo zbog njih važno da se podiže svest o značaju Brajevog pisma, koje pisanu reč pretvara u taktilni oblik i tako predstavlja simbol pismenosti, obrazovanja i uključivanja slepih i slabovidih osoba u sve društvene tokove.

- U Ministarstvu u Sektoru za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost zaposlen je momak koji je slep, a koji je prošle godine završio Diplomatsku akademiju, kao jedan od šest najboljih. On svojim primerom dokazuje da slepe i slabovide osobe mogu da rade svoj posao odlično i brzo, i apelujem na sve da se ne ustručavaju prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom - poručio je Đorđević i najavio prilagođavanje sajta Ministarstva slepim i slabovidim osobama, i istakao da je veoma važno da svim građanima informacije budu dostupne.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja