Nikolić: Optimista sam po pitanju pregovora sa EU
Foto: Tanjug

Posle razgovora sa Ketrin Ešton

Nikolić: Optimista sam po pitanju pregovora sa EU

Politika -
Nikolić je građanima Srbije "preneo svoj optimizam da Srbija otpočinje pregovore u decembru ili najkasnije u januaru"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je optimista posle današnjih razgovora sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i da veruje da će pregovori pregovori o članstvu Srbije u EU početi u decembru ili u januaru.

"Ja sa mnogo više optimizma gledam na ponašanje EU prema Srbiji. Ja sam otvoreno rekao - ubeđen sam da neće biti nikakvih problema u decembtu, a ona (Ketrin Ešton) je rekla - ubeđena sam i ja", kazao je Nikolić.

Nikolić je građanima Srbije "preneo svoj optimizam da Srbija otpočinje pregovore u decembru ili najkasnije u januaru". Nešto ranije, posle obraćanja u Generalnoj skupštini UN, predsednik je ocenio da je Srbija sada više cenjena u svetu, zbog opšte sitiuacije u zemlji koja je promenjena posle izbora prošle godine.

"Cene nas zbog toga što smo krenuli sa rešavanjem problema po kojoma nas je svet po zlu pamtio, a mi nismo pokazali volju i želju da ih promenimo i zbog toga što smo ušli u rešavanje problema Kosova i Metohije. Nismo samo podigli nos durili se i govorili da smo u pravu, već smo uspeli i da nešto uradimo", kazao je Nikolić.

Povodom predstojećih lokalnih izbora na Kosovu Nikolić je rekao da u rešavanju problema očekuje i podršku Ketrin Ešton.

"Na Kosovu nemate nijednog člana biračkog odbora koji predstavlja listu koju je zastupala Vlada Srbije", kazao je Nikolić.

Povodom dešavanja u Beogradu i smene gradonačelnika predsednik Nikolić je rekao da Beograd ne zaslužuje privremenu upravu već vlast koja će funkcionisati. Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju angažovanja stručanjaka iz inostranstva u Vladi Srbije, Nikolić je odgovorio da je Vlada Srbije preuzela veliki rizik i da ukoliko ne bude brzo rešavala probleme i njen opstanak može biti doveden u pitanje.

"Vlada je preuzela na sebe veliki rizik da poveri (posao) u ruke ljudima koje ne poznaje", kazao je Nikolić u intervjuu Prvoj srpskoj televiziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track