Majkl Devenport: Zipa tebra, munze konza!

Bivši ambasador Britanije progovorio šatrovački

Majkl Devenport: Zipa tebra, munze konza!

Društvo -
Devenport je dodao da smatra šatrovački žargon fascinantnim, nakon čega je izgovorio "Zipa, tebra", "Munze konza", kao i poslovicu "Sjaši Kurta da uzjaše Murta".

BEOGRAD - Na Filološkom fakultetu u Beogradu obeležen Evropski dan jezika. Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport tom prilikom pokazao da zna šatrovački.Tokom konferencije su se na srpskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku prisutnima obratili šef Delegacije Evropske unije Majkl Davenport, dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš, direktor Austrijskog foruma Nikolas Keler, šef misije Saveta Evrope Antje Rotemund i profesor Filološkog fakulteta Ranko Bugarski.

"Evropski dan jezika slavimo 13 godina. Evropa je bogata jezicima i obuhvata preko 200 jezika, a ja sam uvek impresioniran znanjem engleskog jezika u Srbiji, pogotovo među studentima", rekao je Majkl Davenport povodom obeležavanja ovog dana.

On je dodao da smatra šatrovački žargon fascinantnim, nakon čega je izgovorio "Zipa, tebra", "Munze konza", kao i poslovicu "Sjaši Kurta da uzjaše Murta".

"Mislim da je svaki jezik koji čovek zna veliki adut i ubeđen sam da je jezik važan alat da bolje razumete ljude i narod", rekao je Devenport, obraćajući se na srpskom jeziku.

On je rekao da je Evropa bogata različitim jezicima, da samo u Evropskoj uniji postoje 24 zvanična jezika i ocenio da je obeležavanje Evropskog dana jezika sjajna inicijativa i podstrek da "svako počne da uči druge jezike".

Šefica misije Saveta Evrope Antje Rotemund kazala je da se raznolikost u Evropi ogleda u oko 225 jezika, a da ona u toku dana priča na engleskom, mađarskom, nemačkom i oprobava se u srpskom jeziku.

Evropski dan jezika obeležava se 26. septembra od 2001. godine širom Evrope različitim manifestacijama, dok se konferencija o višejezičnosti na Filološkom fakultetu održava drugi put.

http://www.youtube.com/watch?v=sFLShK7mYFk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track