SKRINING U BRISELU: Poglavlje 24 na dnevnom redu

Pravda, sloboda i bezbednost

SKRINING U BRISELU: Poglavlje 24 na dnevnom redu

Politika -
Ministar Ružić je rekao da je Srbija otpočinjanjem skrininga praktično promenila status i da je sada partner Evropske unije

BRISEL - U Briselu je danas nastavljen eksplanatorni skrining koji se tiče pitanja iz Poglavlja 24 - pravde, slobode i bezbednosti.

Razgovorima o poglavlju 24 u Briselu zaokružuje se priča o vladavini prava u Srbiji, izjavila je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji."Nastavljamo razgovore koje smo započeli prošle nedelje”, rekla je Miščević u pauzi drugog dana skrininga o pitanjima vezanim za pravdu slobodu i bezbednost, koji je juče počeo u sedištu Evropske komisije.Misčevićeva, koja uz ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića predvodi delegaciju Srbije, ukazala je da se poglavlje 24 naslanja na poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava), o kojima je raspravljano na prethodnoj rundi skrininga."Ovim se praktično zaokružuje priča o vladavini prava u Srbiji”, konstatovala je ona.Kako je objasnila šefica beogradskog tima, glavne teme današnjih razgovora sa stručnjacima iz Evropske komisije su borba protiv terorizma, razmena podataka i suzbijanje trgovine ljudima.“Kolege koje operativno rade ove poslove imali su niz pitanja o dobroj praksi u pojedinim zemljama članicama EU”, ispričala je ona.“Imali smo i juče i danas mnogo pitanja iz Beograda, što ukazuje koliko je ova tema životvorna i zanimljiva, kako za nevladin sektor, tako i za kolege koje danas nisu sa nama", rekla je ona.Ova runda skrininga o poglavlju 24 nastaviće se i sutra, a sledeća će biti posvećena poglavlju 32, koje se odnosi na javne finansije.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šsefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanjom Miščević predvode delegaciju koja uključuje brojne stručnjake iz ministarstava unutrašnjih poslova, pravosuđa, odbrane i ostalih organa bezbednosti.

Ružić je juče novinarima rekao da je Srbija otpočinjanjem skrininga praktično promenila status i da je sada partner Evropske unije. "Treba iskoristiti sva ova saznanja iz prakse i zakonodavstva članica EU i primeniti ih na naš, srpski primer", istakao je ministar.

Ružić je kao glavne izazove sa kojima se Srbija suočava na polju bezbednosti naveo usklađivanje sa zajedničkom bezbednosnom politikom EU, kao i problem lažnih azilanata, zbog koga je Evropski parlament prošle nedelje izglasao mehanizam koji omogućava ponovo uvođenje viznog režima za zemlje iz kojih dolaze azilanti.

"Već nam je rečeno da se taj mehanizam ne odnosi samo na Srbiju", ukazao je Ružić, dodajući da je reč "ne o podozrenju, nego o zainteresvanosti javnog mnenja zemalja članica da se problem reši". Ministar je konstatovao da je Srbija učinila sve što je mogla da se broj lažnih azilanata smanji, i da je to dalo rezultate.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjiv poslova Vanja Vukić rekao je da se MUP ozbiljno priprema za uspostavljanje evropskih standarda i da se uveliko radi na primeni nekih propisa EU, što su prepoznali i sagovornici iz Evropske komisije. "To se naročito odnosi na delokrug koji se tiče granične policije i borbe sa huliganima na sportskim manifestacijama", ukazao je Vukić.

I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je juče početak procesa skrininga Poglavlja 24 o pridruživanju koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost istakavši da je to dobra vest za građane Srbije.

"Početak procesa skrininga ovog poglavlja je dobra vest za građane Srbije i početak teškog rada za političke lidere i institucije zemlje", rekao je Kacin, dodavši da se Srbija suočava sa brojnim izazovima na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ilegalnih migracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track