LEK NA RANU: Susret Nikolića i Josipovića, pomoć srpskom narodu u Hrvatskoj?
Foto: Beta Ap

Izbeglice polažu nade u sastanak dvojice predsednika

LEK NA RANU: Susret Nikolića i Josipovića, pomoć srpskom narodu u Hrvatskoj?

Politika -
Potrebno je postići dogovor da hrvatski spiskovi osumnjičenih, optuženih i osuđenih lica ne budu više sredstvo zastrašivanja izbeglih i prognanih Srba sa ciljem da spreče njihov povratak ili slobodu kretanja

BEOGRAD - Koalicija udruženja izbeglica pozdravila je danas prvi zvanični sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića 16. oktobra sa željom da se se unaprede odnosi između Srbije i Hrvatske i uspostave odnosi međusobnog poštovanja.

Smatramo da njihov prvi zvanični sastanak treba da označi početak stalnog dijaloga između Srbije i Hrvatske, čiji jedan od ciljeva treba da bude početak stvarnog rešavanja svih otvorenih pitanja između dve države.

To su pitanja koja se tiču nestalih lica, ratnih zločina, imovinskih i stečenih prava, granice, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Potrebno je postići dogovor da hrvatski spiskovi osumnjičenih, optuženih i osuđenih lica ne budu više sredstvo zastrašivanja izbeglih i prognanih Srba sa ciljem da spreče njihov povratak ili slobodu kretanja.

Potrebno je postići dogovor da se ujednači procesuiranje ratnih zločina i ostalih teških krivičnih dela iz ratnog perioda i prestanu etnički motivisana suđenja, kao i da se izvrši revizija presuda za ratne zločine donesenih u odsustvu okrivljenih, navodi se u saopštenju Koalicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track