Margetić: Dinkić učestvovao u pranju srpskog novca sa Kipra!

Optužbe na račun lidera URS

Margetić: Dinkić učestvovao u pranju srpskog novca sa Kipra!

Politika -
Dokaze o tome Antikorucijska liga je već predočila policiji, a najavila je da će ih večeras proslediti i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću

Antikorupcijska liga Balkan saopštila je danas da poseduje dodatne dokaze koji se vode kao državna tajna, a navodno ukazuju na učešće nekadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića u pranju srpskog novca s tajnih računa na Kipru i nepravilnosti u slučaju kompanije Mobtel.

Te dokaze Antikorucijska liga je već predočila policiji, a najavila je da će ih večeras proslediti i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

Kako je na konferenciji za novinare kazao novinar-istraživač Domagoj Margetić, nakon što je kompanija Mobtel oduzeta porodici Karić, Mlađan Dinkić priznaje of-šor kompaniji Martina Šlafa 30 odsto udela u tom preduzeću. Sve se dešava 2006. godine. Odmah posle toga, formira se kompanija Mobi63 u kojoj 30 odsto ima Šlafova of-šor kompanija, a 70 odsto Vlada Srbije. Kapital te kompanije se procenjuje na 132 miliona evra, a odmah potom Dinkić potpisuje ugovor o otkupu tih 30 odsto za pola milijarde evra, naveo je Margetić. Margetić je rekao da su svi dokazi predočeni i austrijskim istražiteljima u aferi "Hipo" i da su i oni došli do istih zaključaka.

Novac iz Srbije je preko kiparskih of-šor kompanija kroz fiktivne investicije, preko Hipo grupe, završavao u Srbiji, rekao je on. Margetić je dodao da finansijske transakcije nisu vođene samo na taj način već i da trag vodi ka biznismenu Milanu Beku i njegovim kompanijama.

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović rekao je da su svi dokazi predočeni predsedniku Tomislavu Nikoliću od koga je Antikorupcijska liga dobila punu podršku, a ponuđeno im je i obezbeđenje koje su odbili. "Rekao nam je (Nikolić): "Deco, ako imate dokaze, slobodno ih iznesite". Prvi put sam osetio da postoji država", rekao je Trifunović. Prema njegovim rečima, Nikolić je o svemu, odmah, telefonom obavestio prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

On je kazao da za Dinkića postoje jasni dokazi da je našao kiparske pare i s njima radio šta je hteo.

S druge strane Ujedinjeni regioni Srbije ocenili su danas da optužbama na račun predsednika URS i bivšeg ministra finasija Mlađana Dikinća Antikorupcijska liga Balkan i novinar Domagoj Margetić ugrožavaju ugled i investicione projekte Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track