KURŠUMLIJA: Otvorena nova laboratorija i zelena pijaca !
Foto: Milen Đorđević

iZGRADNJU FINANSIRAO eu PROGRES

KURŠUMLIJA: Otvorena nova laboratorija i zelena pijaca !

Srbija -
U novom objektu laboratorije, koji je izgrađen u sklopu Doma zdravlja u Kuršumliji, sad ima više prostora za rad, te veći broja pacijenata može da bude primljen, dok je čekanje na analizu prepolovljeno

KURŠUMLIJA- Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić i menadžer EU PROGRESa Grem Tindal danas su u Kuršumliji svačano otvorili zelenu pijacu i medicinsku laboratoriju, čije su uređenje i izgradnju finansirale Evropska unija i Vlada Švajcarska preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

- U novom objektu laboratorije, koji je izgrađen u sklopu Doma zdravlja u Kuršumliji, sad ima više prostora za rad, te veći broja pacijenata može da bude primljen, dok je čekanje na analizu prepolovljeno. Osim biohemijskih analiza, nova laboratorija sada ima mogućnost da vrši i mikrobiološke analize-kazala je dr Uranija Petrović, direktor Doma zdravlja u Kuršumliji.

Preseljenjem nekadašnje laboratorije iz nepristupačnog potkrovlja Doma zdravlja u novoizgrađenu zgradu, omogućen je bolji pristup zdravstvenoj zaštiti osobama sa invaliditetom. Nova laboratorija bi trebalo da vrši oko 115.000 analiza godišnje. Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko EU PROGRES-a obezbedile 62.286 evra, dok je opština Kuršumlija obezbedila 43.960 evra za sufinansiranje projekta.

- U Kuršumliji su preko EU PROGRES-a finansirani projekti čija je ukupna vrednost veća od 300.000 evra, a najznačajniji su izgradnja nove laboratorije, završni radovi na sportskoj hali i rekonstrukcija zelene pijace. Podrška Evropske unije i Vlade Švajcarske je veoma značajna, jer opština ne bi imala novca da sama plati ove radove- rekao je Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Zahvaljujući projektu koji je finansiran preko EU PROGRES-a, postavljen je krov nad zelenom pijacom, izgrađeni su sanitarni čvorovi i nabavljene 22 nove pijačne tezge. Tako su stvoreni uslovi za uređenu prodaju i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Ovaj projekat finansirale su Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 62.839 evra, dok je opština učestvovala sa 8.625 evra.

- Kuršumlija ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, pa je potrebno poljoprivrednicima pružiti adekvatne uslove za prodaju voća i povrća. Sada opština raspolaže adekvatnom pijacom, koja bi trebalo da doprinese povećanju trgovine“, rekao je Grem Tindal, menadžer EU Progres-a Menadžer EU PROGRES-a posetio je i sportsku halu, u kojoj su u aprilu 2013. ugrađeni sistemi za grejanje i ventilaciju, protivpožarna vrata, izgrađena spoljna hidrantska protivpožarna mreža i uređeni spoljni tereni. Tako su poboljšani uslovi za organizovanje sportskih i kulturnih manifestacija u opštini, kao i uslovi za treniranje 12 sportskih klubova i rekreativaca.

Ovaj projekat finansirale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRES-a sa 116.514 evra, a opština je izdvojila 46.515,43 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track