Dačić: Azilanti su uglavnom Albanci

Pojedine zemlje EU traže vize za Srbiju

Dačić: Azilanti su uglavnom Albanci

Politika -
Nama su ruke skoro vezane. Možemo da im ne damo pasoš, ali takva mera bi bila oborena od strane suda za ljudska prava, kaže premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da se u neformalnim razgovorima može čuti da će neke zemlje EU možda tražiti da se ponovo uvedu vize za Srbiju ali da se ne zna da li će se to dogoditi."Mi smo do sada, pored naših tradicionalnih prijatelja, imali veliku podršku i Francuske, Engleske... Nama je sada prioritet da radimo sa Berlinom i nadam se da Nemačka neće pokrenuti suspenziju viznog režima", rekao je Dačić, povodom odluke EU da uvede mehanizam koji omogućava suspenziju vizne liberalizacije u slučaju drastičnog povećanja ilegalnih migranata ili lažnih azilanata.

On je gostujući na RTS rekao da Srbija sada ima problem viza, i podsetio kako su neki građani u Srbiji reagovali na azilante."Šta mislite kako oni reauju na naše azilante", rekao je Dačić navodeći da su to uglavnom Albanci. On je dodao da je u novembru bilo 1.700 azilanata iz Srbije i da je Vlada sto puta apelovala na naše građane po tom pitanju.

Na pitanje kako da se reši taj problem, premijer je odgovorio: "Nama su ruke skoro vezane. Možemo da im ne damo pasoš, ali to nije demokratski, možemo da im zabranimo izlazak, ali ne znamo kome, nikada nismo dobili spiskove. Svaka naša takva mera bi bila oborena od strane suda za ljudska prava. Mi možemo samo da utičemo na svest i poostrimo kontrolu organizovanog odlaska tamo", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, EU sada ima 28 država i svaka od njih ima svoj pogled na pitanje širenja EU i da, kao što se u Srbiji smatra da je logično da nema Evrope bez cele Evrope, tako Nemci i Englezi govore da neće biti proširenja za 10 godina, jer je njihovo javno mnjenje protiv. "Srbija će EU da pruži mnogo manje nego što će da dobije, jer je nerazvijena zemlja, a Nemačka daje mnogo više nego što dobija", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track