PRITISAK SNS: Odluka o izborima 15. januara!
Foto: Dado Djilas

Uskoro rešenje krize vladajuće koalicije

PRITISAK SNS: Odluka o izborima 15. januara!

Politika -
Definitivna odluka biće doneta na sednici Predsedništva SNS, a za neke aktuelne ministre neće biti mesta u budućoj vladi Srbije

BEOGRAD - Uskoro rasplet!Srpska napredna stranka konačnu odluku o vanrednim parlamentarnim izborima doneće najverovatnije 15. januara, kad bi trebalo da bude održana sednica Predsedništva, saznaje Kurir u vrhu SNS.Optisani se uplašiliIzvor Kurira navodi su članovi Predsedništva u većini, kao i svi potpredsednici SNS za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jer za realizaciju svog predizbornog programa moraju da imaju stabilnu većinu u Parlamentu.- Protiv su oni koji znaju da u sledećoj podeli karata za njih neće biti mesta. Tu su pre svega sadašnji ministar rudarstva Milan Bačević. I nestranačke ličnosti koje je postavio SNS takođe nisu za izbore jer će sigurno izgubiti svoje fotelje. To se pre svega odnosi na ministra privrede Sašu Radulovića, a verovatno bi bez funkcije ostao i Dragan Glamočić, koji je na funkciji ministra poljoprivrede potpuno nevidljiv. S druge strane, i u Vladi se osećaju tenzije u smislu da svi čekaju da vide hoće li izbora biti ili ne. Iako se na relaciji Vučić-Dačić na sednicama Vlade to ne oseća, ovakvo stanje je jednostavno neizdrživo - ističe izvor Kurira.Za ministra i potpredsednika SNS Igora Mirovića nema dileme - izbori su najbolje rešenje jer je SNS potrebna široka parlamentarna većina, koja je trenutno mnogo manja nego što je realna podrška građana.- Naravno da odluka o izborima mora što pre da se donese jer mi se čini da postoji neka vrsta kočnice - da li da se neke odluke donesu sad ili da se sačekaju izbore - naglašava Mirović. I Rasim Ljajić, lider SDPS i ministar za telekomunikacije, smatra da odluka o izborima mora što pre da se donese.Problemi u Nemanjinoj - Ne može država da stane zbog izbora, ali razgovori o tome da li će ih biti ili ne utiču na svakodnevni rad. Više puta sam istakao da bi najbolje bilo da velike stranke odluče da li će na izbore ili ne - naglasio je Ljajić. S druge strane, zamenik predsednik PUPS Milan Krkobabić kaže da izbori nisu tema za njih, ali da svojim radom svakim danom građanima Srbije polažu račune, te se ne plaše provere.- Mi smo mali, izbori ne zavise od PUPS. Međutim, mi smo za njih uvek spremni - kaže on.

Bakić: Biće izbora, a SPS ispada iz vlastiSociolog Jovo Bakić smatra da će u Srbiji ove godine biti održani vanredni parlamentarni izbori zajedno s beogradskim, ali da posle toga za socijaliste neće biti mesta u vlasti.- Verovatno će ubedljivo pobediti SNS, dok bi socijalisti osvojili između 10 i 12 odsto glasova. Bez obzira na rezultat, SPS će biti uklonjen iz vladajuće koalicije, što i jeste cilj održavanja izbora. Ako se kao kandidat SNS za gradonačelnika Beograda pojavi Nebojša Čović, on će pobediti uprkos tome što je Đilas bio „solidan gradonačelnik“. Njemu se desila nesreća da je došao na čelo stranke u trenutku kad je Tadić izgubio na izborima, a DS pao s vlasti. Čović ima sreću da se sad nalazi na vlasti i da ga podržava trenutno najpopularniji političar u zemlji Aleksandar Vučić, a pošto ga Beograđani pamte kao dobrog gradonačelnika, ima veće šanse da pobedi - ocenio je Bakić i dodao da su demokrate usled razočaranosti građana izgubile deo stalnog biračkog tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track