File: Srbija će biti inspirativni primer za ceo Zapadni Balkan
Foto: Fonet

Počeli pregovori sa EU

File: Srbija će biti inspirativni primer za ceo Zapadni Balkan

Politika -
Ovo je priznanje odlučnosti koju je Srbija imala u sprovođenju reformi i hrabrosti kao i nezapamćenim naporima u dijalogu sa Kosovom, naveo je Komesar za proširenje Evropske unije

Specijalni izveštač iz Brisela Marija Kordić

BRISEL - Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File na prvoj pretpristupnoj konferenciji Srbije i EU, govorio je o održavanju izbora u Srbiji i izrazio uverenje da će Srbija postaviti inspirativan primer za ceo Zapadni Balkan.

File je rekao da ne brine da se u Srbiji ili drugoj zemlji koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji, donese odluka o izborima u demokratskim okvirima.

"Nadam se da na početku ovako važno proseca (pridruživanja EU) koju god odluku političari da donesu, da im to neće skrenuti pažnju sa sprovođenja reformi i sa posvećenosti dijalogu sa Prištinom. Nadam se da ovaj momentum neće biti izgubljen", istakao je on.

O početku samih pregovora evropski komesar je istakao da je to istorijski dan i za EU i za Srbiju.

"Danas smo napravili prvi važan korak na najvišem političkom nivou i počeli smo razgovore o poglavljima koja će slediti", objasnio je evropski komesar.

File je istakao da prva međuvladina konferencija Srbije i EU označava "početak prve ključne faze u našem odnosu sa Srbijom".

"Ovo je važan korak na putu Srbije ka EU, ali priznanje progresa i napretka koji je Srbija ostvarila proteklih godina. Ovo je priznanje odlučnosti koju je Srbija imala u sprovođenju reformi i hrabrosti kao i nezapamćenim naporima u dijalogu sa Kosovom", kazao je File.

On je dodao da Srbiju na tom putu čeka težak rad i mnogo izazova, ali da veruje da će srpski političari, zajedno sa nevladinim sektorom, svojim radom postaviti inspirativni primer za ceo zapadni Balkan.

"Verujem da će reforme u Srbiti čvrsto postaviti vladavinu zakona i verujem u rešenost srpskog rukovodstva da se ovaj proces privede kraju kako treba".

On je posebno naglasio važnost poglavlja 23. i 24. (na temu pravosuđa, pravde i osnovnih sloboda) koja će biti prva otvorena.

"Cela 2014. godina će biti posvećena otvaranju tih poglavlja, a što pre ona budu otvorena, brže će se otvoriti i druga", naglasio je File.

On je rekao da su, na osnovu prethodnih naučenih lekcija sa drugim zemljama, napravljene određene izmene u procesu pregovaranja i da se zato prvo otvaraju poglavlja 23. i 24. jer se ova poglavlja tiču fundamentalnih stvari u društvu.

"To nije da bi se otežali pregovori već da bi se što pre napravio pomak na terenu", dodao je Komesar za proširenje EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track