Počeo skrining za poglavlje 35
Foto: Tanjug

Jutros u Briselu

Počeo skrining za poglavlje 35

Politika -
Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da budu uvaženi legitimni interesi Srbije

BRISEL - Skrining za poglavlje 35, koje je u pregovorima u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji rezervisano za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, počeo je jutros u Briselu.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da budu uvaženi legitimni interesi Srbije.

"Očekujemo da se uvaže naši legitimni interesi, da se vodi računa o svemu što je do danas dogovoreno i, naravno, očekujemo da, s druge strane, imamo potpuno razumevanje i dobru volju, kako je i bilo juče. Nema razloga da tako ne bude i danas", rekao je Vulin novinarima pred početak sastanka.

Upitan da otkrije neke detalje u vezi sa poglavljem 35, on je odgovorio: "Ne bi bilo korektno. To je nešto o čemu ćemo pričati kada završimo."

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je novinarima u pauzi da se skrining odvija u pozitivnoj atmosferi, a da je cilj delegacije da pokaže da je priča o Briselskom sporazumu priča o uspehu.Đurić očekuje da će srpska delegacija do kraja dana saznati više detalja o tome šta su očekivanja EU kada je reč ulozi Srbije na Kosovu.

"Srbija ima pozitivne rezultate i mnogo toga da kaže", rekao je Đurić.

U delegaciji Srbije su i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević.

EU predstavljaju visoki funkcioneri Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije Roberto Đentilini i Mirijam Feran.

Cilj ovog sastanka je da se napravi snimak dosadašnjeg napretka u dijalogu i definišu budući izazovi na tom putu.Prema pregovaračkom okviru EU za pregovore sa Srbijom, koji je juče predstavljen na prvoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, poglavlje 35, uz poglavlja 23 i 24, pravosuđe, policija i osnovna prava, biće u središtu pregovaračkog procesa.

Pored opštih uslova za članstvo zasnovanih na Kriterijumima iz Kopenhagena, EU je u Pregovaračkom okviru istakla da je normalizacija odnosa sa Kosovom jedna od ključnih tačaka pregovora. Poglavlje 35, kao i poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih prava, biće među prvima otvorena, a među poslednjima zatvorena, predviđeno je okvirom.

U Uvodnoj izjavi Republike Srbije, koja je juče predstavljena na prvoj međuvladinoj konferenciji sa EU, navodi se da je cilj vlade u Beogradu da Srbija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze koje proističu iz članstva do kraja 2018. godine, kako bi mogla da postane članica početkom narednog budžetskog perioda EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track