Muftija Zukorlić: Kandidovaću se za predsednika Republike Srpske!

Doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji

Muftija Zukorlić: Kandidovaću se za predsednika Republike Srpske!

Politika -
Zukorlić je rekao da ima državljanstvo BiH, s obzirom da je prijavljen kao građanin Srebrenice, gde je glasao na lokalnim izborima 2012. godine

Doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić izjavio je da mu je predloženo da se kandiduje za predsednika Republike Srpske, te da o tome trenutno razmišlja.

Zukorlić je zajedno sa beogradskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem gostovao u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji i ostao zagonetan kad je u pitanju ovaj politički angažman, ne želeći da otkrije više detalja, samo je natuknuo kako ima državljanstvo BiH, s obzirom da je prijavljen kao građanin Srebrenice, gde je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.Muamer Zukorlić, sandžački muftija je, odgovarajući na pitanje o prihvatanju ruke pomirenja, rekao kako "nema nikakav problem s rukom i s prihvatanjem, pogotovo ne lični, ali se ovdje radi o urušavanju zajednice".On je rekao da u njegovom slučaju nisu u pitanju personalni odnosi."Ja nemam problem sa bilo kim, šta god mislio o meni", rekao je Zukorlić podsećajući da je najavio, ukoliko to i dalje bude smatrano problemom, povlačenje sa te pozicije, što je kako je rekao i učinio."Ja jesam izvor problema za sve one koji hoće muslimane da tretiraju diskriminatorski", rekao je Zukorlić.Govoreći o posredovanju Uprave za verske poslove Turske u cilju rešenja podela među muslimanima na prostoru cijele Srbije, dvojica verskih vođa su naglasili kako je svaka pomoć dobrodošla, ali " da nam trebaju da pomagnu na naš, a ne na svoj način".

Jusufspahić je rekao kako je u emisiju došao upravo da razgova, ali "ako bi svaka država imala svoju islamsku zajednicu zašto ne bi i Srbija".On je rekao da prihvata inicijativu pomirenja, ali se upitao i "da li je moguće da Islamska zajednica Srbije bude deo Islamske zajednice u BiH. Šta je Bosna i Hercegovina? Nova Jugoslavija? Dajte da napravimo nešto što je bolji okvir za sve nas i to će biti prihvaćeno".Jusufspahić je ukazao na važnost činjenice da u Srbiji ne žive samo Bošnjaci muslimani te da je ta zemlja u tom smislu majka tamošnjih muslimana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track