IZBORI U MITROVICI: Goran Rakić kandidat Srpske, GI SDP prijavila Olivera Ivanovića
Foto: Zoran Šaponjić

U minut do 12

IZBORI U MITROVICI: Goran Rakić kandidat Srpske, GI SDP prijavila Olivera Ivanovića

Politika -
Posle ostavke Krstimira Pantića situacija u Severnoj Mitrovici iskomplikovala se dodatno nakon ubistva kandidata Samostalne liberalne stranke Dimitrija Janićijevića, dok je Ivanović pre nekoliko dana uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubistvo

KOSOVSKA MITROVICA - Građanska inicijativa “Srpska” kandidovala je večeras Grana Rakića za gradonačelnika Severne Mitrovice, a Građanska inicijativa SDP Olivera Ivanovića.

Kandidature su predate predstavnicima Organizacije za evrpsku bezbednost i saradnju u Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat “Srpske” za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je “Srpska” večeras kasno predala kandidaturu i da su zbog solidarnosti zbog hapšenja Olivera Ivanovića čekali da, ipak, SDP to prvo učini.

Izborni proces nije bio doveden u pitanje i jedno je sigurno da će građani Severne Mitrovice prepoznati pravog kandidata i da neće dozvoliti da im budući gradonačelnik bude Albanac, rekao je Rakić.

On je kazao da Albanci imaju kandidata na izborima.

Rakić je istakao da su njegovu kandidaturu jednoglasno podržali odbornici Građanske inicijative “Srpska”.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice biće ponovljeni 23. februara, jer izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić nije stupio na dužnost pošto je odbio da potpiše svečanu izjavu na dokumentu koji je imao oznake kosovske državnosti.

Situacija u Severnoj Mitrovici iskomplikovala se dodatno nakon što je kandidat Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika Dimitrije Janićijević ubijen, a Ivanović pre nekoliko dana uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična delo ratni zločin i teško ubistvo.

Kandidate na izborima 23. februara imaće i dve albanske partije PDK i LDK.

Za ponovljene izbore od pet kandidata iz prvog kruga jedino se samostalni kandidat Adrijana Hodžić nije ponovo kandidovala zbog, kako je objasnila, činjenice da ovadašnje društvo nije dostiglo stepen demokratije u kojem gradonačelnik može biti neko drugi, a da nije Srbin ili Albanac.

“Srbi su isticali da se mora glasati za Srbe, a Albanci za Albance, osećala sam se diskriminisano u prvom krugu izbora. Ovde se ne vrednuje sposobnost pojedinca i njegova motivacija već to koje je nacionalnosti neko, tako da je visoka politika upletena i u lokalne teme”, kazala Hodžićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track