Čeda otkačio Tadića zbog Vučića

Zašto je lider LDP oladio počasnog predsednika DS

Čeda otkačio Tadića zbog Vučića

Politika -
Lider LDP odbio da uđe u opozicioni front sa strankom Dušana Petrovića i delom DS kako bi ostavio prostora za pregovore s naprednjacima

BEOGRAD - Vlast je vlast.Lider LDP Čedomir Jovanović odbio je Borisa Tadića, počasnog predsednika DS, zbog Aleksandra Vučića, lidera naprednjaka, saznaje Kurir.Čedomir Jovanović ne želi da bude deo opozicionog fronta koji će na izborima predvoditi Boris Tadić jer bi učešćem u istom mogao da zatvori vrata saradnji sa SNS posle izbora. Kako tvrdi izvor našeg lista, Jovanović se nada pozivu naprednjaka posle izbora da bude deo vlade, a ako bi bio deo opozicionog fronta, male su šanse da do tog poziva dođe.Manevarski prostor- Čeda je prevagnuo. Svestan je da LDP ima mnogo širi prostor za manevar u pregovorima s naprednjacima posle izbora ako ne uđe u opozicioni front, već na izbore ide sam ili s još jednim, manjim partnerom - kaže izvor našeg lista blizak lideru LDP.I potpredsednik LDP Nenad Milić rekao je da nisu zainteresovani za formiranje ovog fronta, a na pitanje s kim je moguća saradnja posle izbora, odgovorio je:- Ne znamo kakvi će biti rezultati, a za nas nije sporno da je suština LDP od osnivanja bila politika koju zastupa i da smo nakon izbora spremni da razgovaramo i sa SNS i DS o politici i političkim temama koje su krucijalne i suštinske za zemlju. Ako postignemo saglasnost sa DS, SNS ili nekom trećom strankom koja se možda pojavi, možda Tadić napravi iznenađenje i osvoji 30 odsto glasova, ne znam.Prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, došlo je do približavanja stranke Čedomira Jovanovića i Aleksandra Vučića. Kako kaže, Jovanoviću je bolje da nastupi sam nego u frontu, s obzirom na stanje u DS.Zajednička politika- Da li se tu krije namera da pregovara sa SNS, sad je teško reći. Ipak, došlo je do približavanja LDP i SNS. LDP ne može da ne podrži kosovsku politiku - kaže Dejan Vuk Stanković.Njegov kolega Dragomir Anđelković u prilog toj tezi navodi da bi Jovanoviću posle izbora bilo daleko jednostavnije da sam pregovara s naprednjacima i tako traži više za sebe nego u koaliciji sa još trojicom ili četvoricom lidera.- Iz tog ugla je razumljivo što neće s Tadićem i ostalima. Ipak, drugo je pitanje da li je Jovanović potreban naprednjacima - kaže Dragomir Anđelković.Živković: Mogu samo sa ĐilasomZoran Živković, predsednik Nove stranke, izjavio je da će verovatno praviti izbornu koaliciju sa DS.- DS je jedini potencijalni kandidat za takvu vrstu saradnje, a stavovi te partije poslednjih meseci stvaraju nadu da je sposobna da se vrati svojim izvornim vrednostima - rekao je Živković za Nedeljnik.Na pitanje da li je moguća saradnja sa LDP, URS ili Borisom Tadićem, on je odgovorio:- Ne, tih kontakata nije bilo, niti će ih biti. Za to postoji mnogo opravdanih razloga, a primarni je njihova spremnost da pristanu na status Vučićevog političkog kućnog ljubimca.Podsetimo, Kurir je juče prvi objavio da će lider DS Dragan Đilas na izbore ići sa Živkovićevom Novom strankom, kao i s bivšim ministrom Sašom Radulovićem, koji bi mogao da bude i kandidat za premijera.

Poželjan partner... Aleksandar Vučić
Poželjan partner... Aleksandar Vučić

Tomislav NikolićNEK SU NAM SREĆNI NOVI IZBORIJuče tačno u podne predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 16. mart.- Stigli smo i na cilj, otpočinjanje pregovora sa EU, što je za mnoge bio nezamisliv cilj, uspostavljen je dijalog s Prištinom, otvorili smo vrata i naša državna politika prihvaćena je u mnogim državama u svetu, a obnovili smo prijateljstva na istoku, zapadu, severu i na jugu. Neka su nam srećni izbori i očekujem fer i demokratsku kampanju - naglasio je Nikolić.Nenad MilićNOVI POLITIČKI ODNOSNenad Milić kaže da LDP trenutno vodi razgovore sa LSV o uspostavljanju novog političkog odnosa, koji nije poznat u srpskoj političkoj praksi.- To podrazumeva zajedničku politiku u važnim stvarima, zajednički poslanički klub, zajedničko učešće na pokrajinskim, lokalnim i republičkim izborima - kaže Milić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track