Melcer: Kosovsko pitanje ostaje kamen spoticanja

Pridruživanje EU

Melcer: Kosovsko pitanje ostaje kamen spoticanja

Politika -
Znam da Srbija umnogome mora prevazići svoj ponos, ali na drugoj strani Evropljani treba realno da sagledaju taj problem. Ne sme se dogoditi da Kosovo bude centar za islamizaciju Evrope, naveo je poslanik Slobodarske partije Austrije u EP

BEČ - Poslanik Slobodarske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Melcer očekuje da će Srbija nastaviti da ulaže velike napore na putu ka EU, ali veruje i da će kosovsko pitanje ostati kamen spoticanja.

U ovom trenutku teško je predvideti koliko dugo će trajati pristupni pregovori Srbije sa EU, rekao je Melcer, dodajući da se nada da će to biti u narednih 10 godina.

"Nama, slobodarcima, je uvek bilo jasno da je Srbija deo Evrope, za razliku od Turske. Srbija je evropska zemlja, a Srbi evropski narod. Naravno da posle decenija komunizma postoje nedostaci koje treba ukloniti na putu ka EU," rekao je on.

Radi se, kako je rekao, prvenstveno o ekonomskim i demokratskim nedostacima, a tu je i korupcija.

"Potrebna nam je prava demokratija u kojoj odlučuju građani, a ne mafija, veliki koncerni ili strane sile. Zemlja koja želi u EU takođe treba da ostvari ekonomski prosperitet i obezbedi zapošljavanje“, naglasio je Melcer.

Prema njegovim rečima najveći kamen spoticanja, koji ne zavisi od Srbije već od evropskih partnera je kosovsko pitanje, odnosno kako ga rešiti. Austrijski poslanik smatra veruje da će opravdani istorijski interesi Srbije morati da budu uzeti u obzir kao i da će Srbi na Kosovu morati da dobiju pravo na samoopredeljenje. On takođe misli da je Kosovo ne može ekonomski da opstane.

"Znam da Srbija umnogome mora prevazići svoj ponos, ali na drugoj strani Evropljani treba realno da sagledaju taj problem. Ne sme se dogoditi da Kosovo bude centar za islamizaciju Evrope“, poručio je austrijski političar.

On je kazao da smatra da se granice moraju menjati, i da se to tiče srpskog dela Kosova.

"Takođe verujem da će u toku evropskog ujedinjenja doći do drugih rešenja, kantonalnih solucija", naveo je Melcer.

Upitan o radu izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijske političarke Ulrike Lunaček on je kazao da ne deli njene političke stavove i shvatanje međunarodne politike.

"Njena viđenja nisu prave osnove za rešenje. Nažalost i evropski establišment je u većoj meri na toj liniji. Mi smo jedini koji zauzimamo realnu poziciju i zato se nadam da ćemo postati snažniji nakon izbora”, kazao je Melcer.

Kada je reč o Srbiji, Melcer se nada da će na predstojećim prevremenim izborima doći do jačanja patriotskih i evropskih snaga. FPO, kao prijatelji predsednika Srbije žele njegovoj stranci uspeh na glasanju, dodao je on. Upitan šta Srbija može doneti EU Melcer je rekao da bi Beograd svojim kontaktima sa Moskvom mogao doprineti saradnji Rusije i Unije. Što se tiče sudbine Evrope, austrijski poslanik veruje da će uspeh desno orijentisanih stranaka na predstojećim evropskim izborima dovesti do promene politike na evropskom nivou, ka politici koja bi ponovo bila okrenuta ka državama članicama i građanima.

"Potrebno je da se vratimo korak unazad. Videlo se da zajednička valuta sa slabim privredama u pojedinim zemljama ne funkcioniše. Potrebno je rasteretiti monetarni blok. Treba neke zemlje pustiti da izađu iz tog bloka. Poljska se na primer dobro razvija sa sopstvenom valutom i uspešno je reagovala na krizu promenom kursa. To bi i za Grčku bilo idealno“, uveren je Melcer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track