Izabrani predsednici opština na severu Kosova i Metohije
Foto: Tanjug

Konstituisane četiri opštine u južnoj pokrajini

Izabrani predsednici opština na severu Kosova i Metohije

Politika -
U severnoj Mitrovici za predsednicu skupštine opštine izabrana je Ksenija Božović, iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (GL SDP), Olivera Ivanovića

BEOGRAD - U četiri opštine sa severa Kosova i Metohije u ponedeljak veče održane su konstitutivne sednice i izabrani predsednici skupština opština.

U severnoj Mitrovici za predsednicu skupštine opštine izabrana je Ksenija Božović, iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (GL SDP), Olivera Ivanovića.

U Zvečanu je za predsednika skupštine opštine izabran Darko Radovanović takođe iz GI SDP.

U Leposaviću je za predsednika skupštine opštine izabran Zoran Todić iz Građanske inicijative Srpska, a konstitutivna sednica završena je i u Zubinom Potoku i za predsednika skupštine opštine izabran je Nemanja Jakšić iz GI Srpska.

Rok za održavanje sednica na kojoj se biralo rukovodstvo četiri skupštine opština isticao je u ponoć.

Sednica u Kosovskoj Mitrovici završena je nešto pre ponoći i bila je zatvorena za javnost iako to zakonom nije predviđeno.

"Nadam se da ubuduće sednice neće biti ovako organizovane i da će one biti otvorene za javnost, jer nema razloga da se bilo šta krije", rekla je posle sednice novinarima predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović.

Ona je na funkciju stupila posle konsultacija koje su trajale oko četiri sata a tok sednice nadgledali su predstavnici kosovskog Ministarstva administracije i lokalne samouprave, OEBS-a i Kancelarije EU na Kosovu.

Znamo koji su ovo ogromni poslovi i zadaci nadamo se da ćemo početi da radimo i nešto za dobrobit građana Kosovske Mitrovice, poručila je Božović.

Ona je sa mesta predsednice Skupštine opštine Severna Mitrovica uputila apel da se lideru SDP Oliveru Ivanoviću, koji se nalazi u pritvoru, omogući odbrana sa slobode.

Sednici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su svi odbornici uključujući i predstavnike Albanaca i Bošnjaka.

“Mi smo bili veoma konstruktivni, da bi se iznašlo konačno rešenje i da bi se formirala Skupština opštine Severna Mitrovica. Do toga je došlo i zahtevali smo od političkih subjekata iz srpske zajednice da se oni dogovore, jer je najbitniji njihov međusobni dogovor,” rekao je odbornik iz redova bošnjačke zajednice Nedžad Ugljanin.

Posle toga je bilo malo problema tu su bili i predstavnici resornog ministarstva, jer nije izabran potpredsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, nisu izabrani departmani za finansije i zajednice što je ostavljeno za narednu sednicu, dodao je on.

On je uputio češtitke Kseniji Božović i izrazio nadu da će svi odbornici dati pozitivan doprinos kako bi poboljšali položaj građana Mitrovice bez obzira kojoj zajednici pripadali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track