Sin atentatora na Tadića postaje ambasador Srbije?!
Foto: Kurir štampano

Nova kadrovska rešenja u MSP

Sin atentatora na Tadića postaje ambasador Srbije?!

Politika -
I pored veoma teških bezbednosnih problema i nedovoljnog iskustva u službi, Vladimir Marić je postao zvanično šef kabineta ministra Mrkića koji će ga uskoro predložiti za ambasadorsku funkciju u jednoj od susednih zemalja

BEOGRAD - Posle sumnjivog postavljanja Vladimira Marića za šefa kabineta, ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivan Mrkić doneo je još skandalozniju odluku o njegovom unapređenju, pa će sin atentatora na Borisa Tadića uskoro biti ambasador Srbije, najverovatnije u jednoj od susednih zemalja.

Kako dobro obavešten izvor otkriva i Mrkićeva zamenica Snežana Janković diplomatsku karijeru nastavlja van zemlje i trebalo bi da započne ambasadorsku misiju u Švajcarskoj.

Uprkos strogim bezbednosnim proverama i skromnom iskustvu u službi, Marić se sprema da preuzme jedno od mnogih upražnjenih ambasadorskih mesta zbog kojih je srpska diplomatija često predmet kritike. I pored veoma teških bezbednosnih problema i nedovoljnog iskustva u službi, Vladimir Marić je postao zvanično šef kabineta ministra Mrkića, što je mesto u rangu ambasadora.

Ovih dana, Mrkić će ga zvanično predložiti za ambasadora u jednoj od važnih, verovatno susednih zemalja. Marić je bez konkursa došao direktno u kabinet Vuka Draškovića dok je lider SPO bio ministar spoljnih poslova i dok mu šef kabineta bila Roksanda Ninčić.

"Upravo ga je ona dovela u ministarstvo bez radnog iskustva i mimo pravila", kaže izvor iz MSP-a.On kaže da se i državni sekretar Snežana Janković sprema da preuzme ambasadorsku funkciju u Švajcarskoj, na kojoj je još od 2009. Milan St. Protić.

"Ona je pre dva meseca postavljena na to mesto, a inače nije bila diplomata, nego prevodilac za japanski. Otišla je na prvu službu u Tokio kao prevodilac. Kasnije se prebacila u diplomatiju, iako nije polagala diplomatsko-konzularni ispit i još jednom je otišla na službu u Japan. Ovog puta kao diplomata. Po povratku je radila sporedne poslove u Mrkićevom kabinetu, a ministar je šokirao sve profesionalce postavljanjem Jankovićeve na mesto državnog sekretara", navodi izvor.

Ambasadorsko mesto u Bernu biće još veći skandal jer, kako objašnjava naš izvor, ona nikad nije radila poslove vezane za Evropu.

"Njena karijera jedino ima veze s Japanom. Posebno je važno da Švajcarska ove godine predsedava OEBS-u, a Srbija sledeće. Snežana Janković nikada nije radila ni poslove u vezi s tom organizacijom", napominje izvor.

MSP bez komentaraU Ministarstvu spoljnih poslova nisu ni potvrdili niti demantovali ova saznanja, uz objašnjenje da se pre zvaničnog imenovanja ne mogu oglašavati.

"Ministar spoljnih poslova podnosi predloge za postavljenja ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu na razmatranje Vladi Srbije. Na osnovu odgovarajuće odluke Vlade, ambasadori i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava imenuju se ukazom predsednika Republike. Tek nakon okončanja ove procedure i ukaza predsednika, postavljenja postaju izvršna, javnost se upoznaje s tim i traži se saglasnost zemlje domaćina", objasnili su u MSP-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track