Svoboda: Srbiji ne preti bosanski scenario
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik frakcije socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu

Svoboda: Srbiji ne preti bosanski scenario

Politika -
On je ocenio da "Srbija treba da prizna da postoji država Kosovo i da će se ta država Kosovo priključiti EU"

BEOGRAD - Srbiji ne preti bosanski scenario, niti će izbori uticati na pregovore s Evropskom unijom, ocenio je Hanes Svoboda, predsednik frakcije socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda.

"Pošto su pregovori o početku pristupanja Srbije Evropskoj uniji tek počeli, mislim da prevremeni izbori neće imati jak uticaj na nastavak tog procesa, ali pod uslovom da nova vlada bude stabilna", rekao je Svoboda.

On je dodao da se nada da u budućoj Vladi Srbije neće dominirati samo jedna stranka, jer je, kako je istakao, za proces evropskih integracija i sprovođenje reformi dobro da ona partija koja pobedi na izborima ima partnere.

Kada je reč o odnosu Beograda i Prištine i procesu evrointegracija, Svoboda je ocenio da "Srbija treba da prizna da postoji država Kosovo i da će se ta država Kosovo priključiti EU".

"Da li će to biti de jure ili de fakto priznanje nezavisnosti, o tome treba raspravljati. Ali mislim da je sada važnije da se dijalog Beograda i Prištine nastavi“, smatra Svoboda.

Upitan da proceni situaciju u Bosni i Hercegovini, Svoboda je kazao da bi najnoviji događaji u toj zemlji "trebalo da nas podsete koliko je važno imati jasnu perspektivu budućnosti i sprovoditi reforme, kao i otvarati nova radna mesta".

"U nedostatku posla, posebno u Federaciji, ljudi su shvatili da nema budućnosti ako političari nešto ne promene. U Srbiji većina stranaka želi da zemlja postane deo Unije i upravo to sprečava da se desi nešto slično kao ovo što se dešava u Bosni", ocenjuje Svoboda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track