Vučić: Borimo se jednako za Ivanovića i trojicu Srba
Foto: KURIR

Viceremijer u manastru Banjska

Vučić: Borimo se jednako za Ivanovića i trojicu Srba

Politika -
Pretpostavljam da će nastavak dijaloga biti između 13. i 18. marta i na tome ću insistirati. Četvorica Srba su u pritvoru, nekima se menja biće krivičnog dela za koja moraju tobože da odgovaraju, nekima se menja optužni akti u potpunosti, nekima se ne menja ništa, tako da nije jasno zašto je određen toliki pritvor, naveo je Vučić

BANJSKA - Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine insistirati da budu oslobođena četvorica Srba koji se nalaze u pritvoru na Kosovu i Metohiji.

On je nakon obilaska manastira Banjska novinarima rekao da je o Oliveru Ivanoviću i još trojici pritvorenih Srba razgovarao sa Ketrin Ešton, da joj je tim povodom pisao, te da je o tom problemu razgovarao sa svim zvaničnicima.

"Pretpostavljam da će nastavak dijaloga biti između 13. i 18. marta i na tome ću insistirati. Četvorica Srba su u pritvoru, nekima se menja biće krivičnog dela za koja moraju tobože da odgovaraju, nekima se menja optužni akti u potpunosti, nekima se ne menja ništa, tako da nije jasno zašto je određen toliki pritvor, jer nisu u svim slučajevima u pitanju najteža krivična dela. Očigledno je da se radi o nekim čudnim političkim stvarima", objasnio je Vučić.

On je najavio da će Srbija na sve načine kojima raspolaže zahtevati od međunarodne zajednice da se poštuju elementarna ljudska prava naših građana - i Olivera Ivanovića, ali i ostale trojice pritvorenih Srba za koje je, kako je podvukao, valjda postalo potpuno jasno da je reč o "arbitrarnom držanju u pritvoru" koliko god im to padne na pamet.Vučić je kazao da je najteže porodicama pritvorenih i da je država pomagala i pomagaće, a da će vlada na najvišem političkom nivou preduzeti sve što može.

"Nažalost nije toliko u našim rukama, sve što možemo mi ćemo da radimo", rekao je on.

Vučić obećao pomoć u obnovi svetinje

Aleksandar Vučić je obećao pomoć u obnovi manastira Banjska

"Država će pomoći obnovu manastira. Imamo uvek probleme sa onima koji treba da projektuju, izračunaju kako i šta i to nekada bude veći poroblem od novca. Nadam se da ćemo te probleme u Srbiji konačno naučiti da rešavamo neuporedivo brže, ne da čekamo da prođe godinu, dve, tri ili pet", rekao je Vučić.

Dodao je da je u manastir došao i da bi zahvalio vladiki raško-prizrenskom Teodosiju na svemu što je činio i čini za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a zahvalio je i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve na KiM koje je "odigralo ogromnu ulogu u opstanku našeg naroda na vekovnim ognjištima".

"Posebno zahvaljujem našoj svetoj crkvi na tome što je bila uz naš narod kada je najteže, mnogo više nego što je država činila, a vladiki što je bio smireniji, mudriji i pametniji od većine nas" rekao je Vučić i dodao: Zato ga nećemo samo slušati, već poštovati.Podsetivši da manastir Banjska govori sve, o nama kao narodu, a isto tako i o svemu što smo prošli kao narod, Teodosije je rekao da je to bila jedna od najvećih i najznačajnijih Milutinovih zadužbina, ali i da je prva stradala čekajući do danas obnovu.Poseta Vučića daje nadu da će i Banjska početi da se obnavlja na pravi način, a sa njom i naš narod na ovim prostorima, zaključio je vladika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track